Sledeći korak treba da vodi ka Mesecu, a ne Marsu

Izvor: B92, 08.Dec.2014, 16:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Sledeći korak treba da vodi ka Mesecu, a ne Marsu"

Sledeći veliki korak za čovečanstvo trebalo bi da bude na Mesecu, a ne na Marsu, smatra astronaut Kris Hedfild.

Jedan od najpoznatijih bivših stanara Međunarodne svemirske stanice kritikovao je trenutno insistiranje na slanju astronauta na Crvenu planetu.

“Kada bismo u skorije vreme poslali ljude na Mars, svi bi izginuli”, rekao je on na događaju koji je organizovalo Kraljevsko geografsko društvo u Londonu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
“Mi još ne znamo šta radimo. Moramo da osmislimo gomilu izuma pre nego što uspemo da realizujemo misiju na Marsu.”

On veruje da je naša nespremnost još gora nego u slučaju ekspedicije proučavanja Severozapadnog prolaza 1845. koji je tragično završio smrću svih članova, uključujući i vođu ser Džona Frenklina.

Iako je pohvalio inženjere koji su sagradili Orion, letelicu lansiranu prošle nedelje, u prvom koraku ka misijama sa ljudskom posadom na Mars, Hedfild smatra da sledeći veliki korak treba da bude izgradnja trajne baze na Mesecu.

“To je odlično vozilo”, rekao je on za Orion, “ali mi moramo da idemo na Mesec. To jednostavno ima smisla. Udaljen je samo tri dana, a možemo da osmislimo tako mnogo stvari”.

On je ranije izjavio da je i privatni projekat Mars One, iako ambiciozan, tehnički nepripremljen.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

»Sledeći korak treba da vodi ka Mjesecu, a ne Marsu«

Izvor: Nezavisne Novine, 08.Dec.2014

Sledeći veliki korak za čovječanstvo trebalo bi da bude na Mjesecu, a ne Marsu, smatra astronaut Kris Hedfild...Jedan od najpoznatijih bivših stanara Međunarodne svemirske stanice kritikovao je trenutno insistiranje na slanju astronauta na Crvenu planetu, prenosi B92...“Kada bismo u skorije vrijeme...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.