Slabi kineski podaci spustili cijene nafte ispod 64 dolara

Izvor: SEEbiz.eu, 09.Dec.2019, 19:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slabi kineski podaci spustili cijene nafte ispod 64 dolara

LONDON - Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima ispod 64 dolara nakon što su najnoviji podaci iz Kine pokazali pad izvoza u studenom, četvrti mjesec zaredom, raspirujući nervozu na tržištima u kontekstu trgovinskog rata Washingtona i Pekinga i zabrinutosti za globalnu potražnju.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 60 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 63,79 >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << dolara. U istom je iznosu barel pojeftinio i na američkom tržištu i njime se trgovalo po 58,50 dolara.

Na kraju prošlog tjedna tržišta je ohrabrila odluka vodećih proizvođača o dodatnom ograničenju opskrbe, za 500 tisuća barela dnevno, na ukupno 1,7 miijuna barela dnevno, što odgovara 1,7 posto globalne opskrbe.

"Odluka kristalizira važan pomak u strategiji s pokušaja ispravljanja percipiranih dugoročnih neravnoteža kroz neodređene obaveze prema upravljanju kratkoročnim neravnotežama na fizičkom tržištu", napisali su u bilješci klijentima analitičari Goldman Sachsa.

Danas je tržišta 'prizemljio' jučer objavljeni podatak o padu kineskog izvoza u studenome, četvrti mjesec zaredom, za 1,1 posto na godišnjoj razini. Analitičari koje je anketirao Reuters očekivali su njegov 1-postotni rast.

"Kina očito nije imuna ni na američke carine ni na dugotrajno usporavanje globalnog gospodarstva", konstatira Jeffrey Halley iz OANDA-e.

Washington i Peking pokušavaju utanačiti trgovinski sporazum i okončati carine ali pregovori traju već mjesecima, zakočeni prepirkom oko pojedinosti.

Peking se nada da će sporazum sa SAD-om biti postignut što je prije moguće, izjavio je u ponedjeljak pomoćnik kineskog ministra trgovine Ren Hongbin.

Cijena nafte pale su danas unatoč kineskim najavama na kraju prošlog tjedna da su spremni ublažiti svoje stajalište u pregovorima sa SAD-om, potvrđujući da odustaju od carina na dio uvoza američke soje i svinjetine.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) jutros na svojim službenim stranicama izvijestila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u petak iznosila 65,24 dolara, što znači da je porasla 43 centa u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.