Skulpture koje govore

Izvor: Politika, 10.Jun.2010, 23:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skulpture koje govore

U zagrebačkom Muzeju savremene umetnosti, čuveni umetnički par iz Londona Gilbert i Džordž priređuje izložbu iz novog ciklusa „Jack Freak Pictures”

Zagreb, 10. juna – Muzej savremene umetnosti u Zagrebu, u svom novom i reprezentativnom objektu u Novom Zagrebu, od večeras je domaćin izložbe najpoznatijeg umetničkog para u svetu, nerazdvojnog u više aspekata – Gilberta i Džordža iz Londona. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << To je prvi nastup ovih uglednih likovnih umetnika u ovom regionu, a čast da ih ugosti sticajem okolnosti i uz veliku pomoć Britanskog veća pripala je upravo Zagrebu.

Od večeras, pa do 12. septembra, ljubitelji umetnosti imaće priliku da razgledaju šezdesetak radova iz novog ciklusa Gilberta i Džordža nazvanog „Jack Freak Pictures”, koje su sami odabrali i kao što to uvek rade – odredili sve detalje potrebne za ovu izložbu. Ovaj ciklus, inače, ima 150 radova i uz univerzalne teme kojima se bave svi su na neki simboličan način povezani s „Union Džekom”, odnosno britanskom zastavom.

Na današnjoj konferenciji za novinare, Gilbert i Džordž odgovarali su na brojna pitanja o svom radu i viđenju sveta koje kroz svoje slike pružaju. Poznati po radovima velikih dimenzija, koji se nalaze u mnogim svetskim galerijama i muzejima moderne umetnosti, njihove slike su karakteristične i po posebnoj tehnici izrade, koja nekima liči na litografije. Ovako su objasnili o čemu se tu radi (kao što zajedno rade i nastupaju, tako i govore nadopunjavajući jedan drugog, pa se zaista stiče utisak koji i žele da ostave – da su oni jedan duh u dva tela):

„Smislili smo novi način kako govoriti, kako stvarati slike pomoću negativa. Nije nam se išlo u radnju kupovati platno, boje itd. Nismo voleli ni hteli estetiku četke, već smo želeli jedan prikaz koji je puno direktniji i višeznačan. Trebalo nam je dugo vremena da se to u svetu umetnosti prihvati pošto su navikli na četku, na slikanje”.

Gilbert i Džordž, inače, poznati su u svetu po svojim izrekama, a one su sastavni deo svakog njihovog javnog istupa. Oni, na primer, ne veruju u Boga (ali veruju da ne znaju), što su i danas rekli, pa je u vezi toga čuvena njihova izjava data „Tajmsu” povodom njihove tadašnje izložbe: „Papu treba odvesti na sud ljudskih prava i treba mu suditi kao Miloševiću.”

Upitani danas, između ostalog, šta bi poručili mladim polaznicima umetničke akademije, pogotovo što je danas teško živeti od umetničkog rada, oni su zajedno odgovorili:

„Uvek imamo dva standardna saveta: kad ujutro ustanete sednite na rub kreveta, zažmurite i kad odlučite šta želite reći danas svetu, onda samo ustanite i napravite to. Nije važno da li to činite olovkom ili na neki drugi način”.

A o sebi su ponovili svoju poznatu izjavu: „Mi smo skulptura koja govori. To je naša vizija: dva tela – jedan duh.”

Radoje Arsenić

objavljeno: 11.06.2010.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.