Širom Evrope obeležen Dan primirja

Izvor: Press, 11.Nov.2014, 15:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Širom Evrope obeležen Dan primirja

Komemorativnim svečanostima širom Evrope obeležen je Dan primirja u Prvom svetskom ratu, dok će u Francuskoj kasnije na nekadašnjem bojnom polju biti otkriven međunarodni spomenik svim stradalim vojnicima.
U Velikoj Britaniji je nakon dva minuta ćutanja tačno u 11 sati odata pošta stradalima u Prvom svetskom ratu, ali i svima koji su stradali u konfliktima u prošlom veku.

Komemoracije >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << su održane u Vestminsterskoj katedrali, na Trafalgar skveru i ispred Kenotafa, spomenika neznanim junacima u Londonu gde su vence položili kraljica Elizabeta, premijer Dejvid Kameron i drugi visoki zvaničnici.

Dan sećanja na poginule obeležen je i u vojnim bazama, crkvama i školama širom Britanije, prenosi BBC i dodaje da je u Kabulu i Bagdadu takođe odata počast poginulim britanskim vojnicima.



U Francuskoj je predsednik Fransoa Oland jutros položio venac na Grob neznanog vojnika kod Trijumfalne kapije u Parizu.

Tokom dana će, kako je najavljeno na vojnom groblju Notrdam de Loret na severu zemlje otkriti spomenik posvećen vojnicima različitih nacionalnosti koji su poginuli u regionu.

Na spomeniku koji nosi ime "Prsten sećanja" abecednim redom su ispisana imena skoro 600.000 nastradalih vojnika.

U Belgiji je centralna ceremonija odavanja pošte stradalima održana u gradu Ipru gde su se vodile važne bitke u Prvom svetskom ratu.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Evropa obeležila Dan primirja

Izvor: B92, 11.Nov.2014

Komemorativnim svečanostima širom Evrope obeležen je Dan primirja u Prvom svetskom ratu...U Francuskoj će danas na nekadašnjem bojnom polju biti otkriven međunarodni spomenik svim stradalim vojnicima...U Velikoj Britaniji je nakon dva minuta ćutanja tačno u 11 sati odata pošta stradalima u Prvom...

Nastavak na B92...

Širom Evrope obeležen Dan primirja

Izvor: RTS, 11.Nov.2014

Komemorativnim svečanostima širom Evrope obeležen je Dan primirja u Prvom svetskom ratu, dok je u Francuskoj na nekadašnjem bojnom polju otkriven međunarodni spomenik svim stradalim vojnicima...U Velikoj Britaniji je nakon dva minuta ćutanja tačno u 11 sati odata pošta stradalima u Prvom svetskom...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.