Sirija: Počelo bombardovanje Alepa

Izvor: B92, 28.Jul.2012, 11:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sirija: Počelo bombardovanje Alepa

Alep, Soči -- Vojne snage sirijskog predsednika Bašara Asada počele su da bombarduju grad Alep, koji je jedno od uporišta pobunjenika. Lavrov: Nazire se tragedija u Alepu.

Pripadnici regularne vojske raspređeni su već nekoliko dana na periferiji Alepa, a prema rečima predsednika sirijske Opservatorije za zaštitu ljudskih prava Rami Abdela Rahmana, Asadove trupe danas su krenule ka kvartu Salahedin, u kome "ima najviše pobunjenika".

"Može se reći da je ofanziva počela", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekao je Rahman.

Reporter Frans presa je javio da je bombardovanje opkoljenog Salahedina počelo jutros u osam časova po lokalnom vremenu, a prema

rečima aktivista i pobunjenika, oko tog kvarta raspoređeno je stotinak tenkova.

"Snage režima pokušale su juriš na Salahedin, ali heroji Slobodne sirijske vojske su odgovorili na napad i potisnuli regularnu vojsku",

rekao je Frans presu jedan od lokalnih komandanata pobunjenika Abdel Džabar al-Okaidi.

Jedan portparol aktivista u Alepu je Frans presu kazao da "hiljade ljudi" beži od bombardovanja i da su preplašeni od helikoptera koji

lete na veoma maloj visini.

Veliki broj civila sklonio se u prizemlja kuća i u škole, a stanovnici kvarta Al-Sukari masovno su počeli da beže iz svojih domova.

Lavrov: Sirijska vlada mora da reaguje

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da se nazire tragedija u sirijskom gradu Alepu, ali da nije realno očekivati da vlada sedi skrštenih ruku dok oružani pobunjenici okupiraju veće gradove.

"Ubeđujemo vladu da je ona ta koja mora da načini neke prve korake. Ali kada oružana opozicija okupira gradove kao što je Alep, gde, kako sam razumeo, preti nova tragedija, nije realno očekivati da vlada to i prihvati", rekao je Lavrov posle razgovora s japanskim kolegom Koićirom Gembom u Sočiju, prenela je agencija AFP.

Prema navodima opozicionih aktivista, sirijska vojska je krenula u kontraofanzivu na pobunjenike u Alepu, dovodeći pojačanje u jugozapadni deo tog trgovinskog centra.

Pojačanje, koje je dovođeno proteklih dana, krenulo je na okrug Salahedin, gde se nalazi najveći broj pobunjenika, navela je antirežimska Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Londonu.

"U nekoliko delova Alepa vode se najžešći sukobi od početka pobune i može se reći da je ofanziva počela", rekao je direktor Sirijske opservatorije Rami Abdel Rahman agenciji AFP.

Britanski Bi-Bi-Si javlja da su tenkovi iz okoline Alepa počeli da se kreću prema jugozapadnim četvrtima grada i da je rano jutros intenzivirano bombardovanje oblasti pod kontrolom pobunjenika, dok vojni avion nisko nadleće grad.

Ima izveštaja o velikom broju žrtava i porodicama koje beže iz grada. Bi-Bi-Si javlja da su snage lojalne sirijskom predsedniku Bašaru al Asadu mnogo brojnije i bolje naoružane od pobunjenika.

Prema podacima Sirijske opservatorije, od izbijanja pobune protiv sirijskog režima u martu prošle godine ubijeno je najmanje 19.106 ljudi.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.