Shvatate li šta nas čeka 2035?

Izvor: B92, 26.Apr.2023, 11:26

Shvatate li šta nas čeka 2035?

Britanski ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli pozvaće Kinu da prizna svoje "najveće vojno jačanje u mirnodopskim vremenima".

U govoru koji će se održati u Londonu ministar spoljnih poslova upozoriće i na rizik od "tragične pogrešne procene" u području Indo-Pacifika ako se nastavi "kineska agresija". Očekuje se da će Kleverli u svom govoru da kaže kako "u ovom trenutku Kina sprovodi najveće vojno jačanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u mirnodopskoj istoriji”.

"Pozivam Kinu da bude jednako otvorena u pogledu doktrine i namere iza svoje vojne ekspanzije jer je transparentnost sigurno u svačijem interesu, dok tajnovitost može samo da poveća rizik od tragične pogrešne procene", navodi su njegovog govora.

Ipak, on će takođe da potvrdi da Britanija mora da nastavi da radi sa Kinom, uprkos "gnušanju" koje može da oseća prema "gulazima" u regionu Sinđan, prenosi "Jutarnji list".

U potezu koji će verovatno da razljuti 'jastrebovski" deo Konzervativne stranke, Kleverli bi trebao da kaže da bi izolacija Kine značila izdaju britanskih interesa.

"Bilo bi jasno i lako - možda čak i zadovoljavajuće - za mene da objavim novi hladni rat i kažem da je naš cilj da izolujemo Kinu. Jasno, jednostavno, zadovoljavajuće - i pogrešno. Jer to bi bila izdaja naših nacionalnih interesa i namerno nerazumevanje savremenog sveta", reći će Kleverli, kako piše "Telegraf".

Govor britanskog ministra, u kojem će Kina biti jedini fokus, biće održan u vreme rastućih tenzija sa Pekingom zbog strahovanja da će Kina pokušati da vojno preuzme punu kontrolu nad Tajvanom, baš kao što je Rusija pokušala da uradi u Ukrajini.

Shodno tome, Kleverli neće pominjati Sudan, iako je Forin ofis naišao na žestoke kritike jer nije pomogao britanskim državljanima koji su zaglavljeni u zemlji.

Kina trenutno proširuje svoje nuklearne raketne silose i Pentagon veruje da će, ako nastavi sadašnjim tempom, verovatno imati 1.500 nuklearnih bojevih glava do 2035. godine. Zemlja takođe razvija hipersonične rakete koje mogu da izbegnu odbrambene sisteme SAD, zajedno sa svemirskim oružjem koje može da onesposobi satelite.

Peking je takođe transformisao atole u Južnom kineskom moru u prava ostrva, gradeći na njima piste i vojne objekte, prenosi "Jutarnji list".

Ne očekujemo da će naše razlike sa Kinom uskoro biti prevaziđene, ali očekujemo da Kina poštuje zakone i obaveze koje je dobrovoljno prihvatila - očekuje se da će reći britanski šef diplomatije.

"Ako ih Kina prekrši, imamo pravo da to kažemo i postupimo, kao što smo uradili kada je Kina slamala slobode Hong Konga, kršila svoje obećanje, a mi smo obezbedili put do britanskog državljanstva za skoro tri miliona stanovnika Hong Konga... Mirna koegzistencija mora početi poštovanjem osnovnih zakona i institucija, uključujući Povelju UN, koje štite svaku zemlju od invazije", smatra Kleverli.

On smatra da ni jedan veliki globalni problem, od klimatskih promena do prevencije pandemije, od ekonomske stabilnosti do nuklearne proliferacije, ne može da se reši bez Kine pa bi samim tim, odustajanje od Kine značilo odustajanje od rešavanja najvećih problema čovečanstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.