Seul: Očekujemo provokacije suseda

Izvor: B92, 07.Apr.2013, 15:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Seul: Očekujemo provokacije suseda

Seul, London, Cirih -- Južna Koreja je saopštila da je uskoro moguće očekivati nove provokacije Severne Koreje, uključujući i testiranje rakete. Hejg poziva na smirivanje situacije.

Predsednička kancelarija u Seulu je navela da bi te provokacije mogle da se dogode oko srede, do kada je Pjongjang dao rok stranim zemljama da zatraže pomoć u evakuaciji osoblja iz svojih ambasada.

"Temeljno se pripremamo za to, ostavljajući sve mogućnosti otvorene", izjavio je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << šef kancelarije za nacionalnu bezbednost Kim Džang-su.

Kako je prenela portparolka predsedničke kancelarije Kim Haing, za sada nema nagoveštaja "rata u punom obimu", prenela je agencija Jonhap.

Istovremeno, u Seulu je objavljeno da je da je južnokorejski načelnik generalštaba odložio planiranu posetu SAD zbog rastućih tenzija na Korejskom poluostrvu.

General Džung Seung-džo je trebalo da se sastane sa američkim kolegom, generalom Martinom Dempsijem u Vašingtonu 16. aprila na redovnom sastanku, prenela je agencija AP.

Japan će narediti svojim oružanim snagama da obore svaku raketu Severne Koreje koja se bude kretala ka njihovoj teritoriji, objavila je japanska štampa.

Britanski ministar spoljnih poslova Vilijam Hejg pozvao je na smirivanje situacije oko krize na Korejskom poluostrvu uprkos "paranoidnoj retorici" Pjongjanga, navodeći da nema naznaka da Severna Koreja razmešta oružane snage na druge pozicije.

"Nismo uočili razmeštanje kopnenih snaga na druge pozicije, što bi moglo da se vidi u periodu pre vojnog napada ili sveopšteg konflikta", rekao je Hejg.

On je naglasio da je zato važno održati bribranosti i biti čvrst i ujedinjen po tom pitanju.

Hejg je dodao da za sada ne vidi razlog za momentalno povlačenje diplomatskog osoblja iz Severne Koreje, uprkos upozorenju Pjongjanga da ne može da garantuje njihovu bezbednost u slučaju izbijanja konflikta, prenele su agencije.

"Ne vidim neophodnost da se momentalno odgovori na povlačenje naših diplomata", rekao je Hejg za BBC, navodeći da će Britanija situaciju "pomno pratiti sa svojim saveznicima i međunarodnim partnerima".

Strane diplomate u Pjongjangu razmatraju evakuaciju iz Severne Koreje zbog straha da ta zemlja priprema lansiranje rakete u jeku porasta tenzija oko severnokorejskog nukelarnog programa.

Bugarska je najavila da će se šefovi diplomatskih misija EU sastati da bi se dogovorili o zajedničkom stavu pošto je Pjongjang upozorio ambasade da im ne može garantovati bezbednost ako izbije sukob i da razmisle o odlasku iz Severne Koreje, prenosi AFP.

Većina vlada je rekla da za sada ne planiraju povlačenje osoblja, a neki samtraju da je savet Pjongjanga trik kako bi se povećala neizvesnost u svetu oko aktuelne krize na Korejskom poluostrvu.

Švajcarska nudi da bude posrednik

Švajcarska je ponudila da posreduje u vezi sa Severnom Korejom, dok tenzije rastu na Korejskom poluostrvu.

Švajcarsko Ministarstvo spoljnih poslova nedavno je ostvarilo kontakt sa severnokorejskim vlastima, saopstila je portparolka ministarstva, navodeći da za sada nisu u planu nikakvi razgovori.

"Švajcarska je spremna da doprinese smirivanju situacije na Korejskom poluostrvu i uvek je voljna da pomogne iznalaženju rešenja, ako je to želja zainteresovanih strana, kao što je upriličavanje sastanaka među njima", navela je ona u saopštenju.

Neutralna Švajcarska često posreduje u međunarodnim konfliktima ili je domaćin mirovnih pregovora, ukazala je agencija Rojters.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Seul očekuje provokacije Pjongjanga

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 07.Apr.2013

Južna Koreja je saopštila da je uskoro moguće očekivati nove provokacije Severne Koreje, uključujući i testiranje rakete. Hejg poziva na smirivanje situacije. Predsednička kancelarija u Seulu je navela da bi te provokacije mogle da se dogode oko srede, do kada je Pjongjang dao rok stranim zemljama...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.