Sem Smit favorit za „Brit” nagrade

Izvor: Politika, 24.Feb.2015, 22:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sem Smit favorit za „Brit” nagrade

Apsolutni pobednik „Gremija” ima najveće šanse i za trijumf na dodeli godišnjih britanskih muzičkih priznanja

Najznačajnija britanska muzička priznanja, „Brit” nagrade, biće dodeljene večeras u Londonu. Ceremonija dodele, 35. po redu, biće održana u O2 areni, uz učešće najvećih britanskih, ali i svetskih muzičkih zvezda.

Nagrade koje je za ovu godinu dizajnirala čuvena britanska umetnica Trejsi Emin, biće dodeljene u 12 kategorija. Iako >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << se u odnosu na prekookeanski pandan – „Gremi”, „Brit” nagrade dodeljuju u neuporedivo manjem broju kategorija, ovoga puta britanska muzička priznanja kao da su „kopirala” američke „gramofone”. Jer debitant Sem Smit, gotovo apsolutni pobednik „Gremija”, ima najviše nominacija – pet, i to u najznačajnijim kategorijama, kao i najveće šanse za trijumf. Nominaciju manje ima Ed Širan, a u trci za po tri nagrade su ponovo debitanti: brajtonski rok duo „Rojal blad” i hvaljena autorka i pevačica FKA Tvigs.

Za najvažniju nagradu – britanski album godine nominovani su Ed Širan („X”), Sem Smit („In The Lonely Hour”), indi bend iz Lidsa „Alt-J” („This Is All Yours”), sastav „Rojal blad” za istoimeni album prvenac i mladi kantautor Džordž Ezra za ploču „Wanted on Voyage”.

Za još jednu prestižnu nagradu – britanski singl godine boriće se čak devet izvođača: Kalvin Haris („Summer”), zvezde predstojećeg „Egzita” – „Klin bendit” („Rather Be”), Ed Širan („Thinking Out Loud”), Ela Henderson („Ghost”), Džordž Ezra („Budapest”), Mark Ronson uz vokalnu podršku Bruna Marsa za hit „Uptown Funk”, „Route 94” („My Love”), Sem Smit („Stay With Me”), i duo, čiji je nastup potvrđen za „Si dens” – „Sigma” za pesmu „Nobody to Love”.

Smit, Širan i Ezra će se, uz Dejmona Albarna i Paola Nutinija nadmetati za priznanje u kategoriji muški umetnik godine, FKA Tvigs, Paloma Fejt, Lili Alen, Džesi Ver i Ela Henderson za umetnicu godine, dok su u trci za grupu godine: „Koldplej”, „Klin bendit”, „Rojal blad”, „Alt-J” i „One Direction”.

Pored nagrada britanskim izvođačima, neće biti zaobiđeni ni umetnici sa svetske muzičke scene. Tako su u trci za najboljeg međunarodnog umetnika: Bek, Hozijer, Džek Vajt, Džon Ledžend i nezaobilazni Farel Vilijams. Bijonse, Lana del Rej, Sija, Sent Vinsent i Tejlor Svift bore se za priznanje za najbolju svetsku umetnicu.

J. K.

-----------------------------------------------------

Madonin povratak u London

Pop kraljica Madona, posle „Gremija”, svojim nastupom uveličaće i večerašnju ceremoniju u Londonu, nastavljajući tako da intrigira javnost pred izlazak 13. studijskog albuma „Rebel Heart”, najavljenog za 9. mart. Biće to tek drugi Madonin nastup na dodeli „Brit” nagrada, a prethodni, pre 20 godina, kada je izvela pesmu „Bedtime Story”, pamti se i danas. Na sceni će se pojaviti i Tejlor Svift, Ed Širan, Sem Smit, Džordž Ezra, grupa „Tejk det”, pevačica Paloma Fejt...

objavljeno: 25.02.2015

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.