Sećanje: Robin Gib (1949–2012)

Izvor: Politika, 22.Maj.2012, 11:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sećanje: Robin Gib (1949–2012)

Osnivač „Bi džiza” preminuo u 62. godini

Samo tri dana posle smrti disko-dive Done Samer, još jedna ikona sedamdesetih, osnivač trija „Bi džiz” Robin Gib preminuo je preksinoć u Londonu, izgubivši u 62. godini bitku sa rakom.

Robin Gib je dugo bolovao od raka debelog creva i jetre. Prošlog meseca pao je u komu, ali posle 12 dana uspeo je da se probudi iz kome. Supruga Dvina i troje dece neprestano >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << su bili kraj njegove bolničke postelje, a on je bio uveren da će pobediti rak.

Blizanci Robin i Moris rođeni su 1949. na Ostrvu Vajt u porodici Hjua i Barbare Gib, takođe muzičara. Imali su i tri godine starijeg brata Berija, kao i 11 godina mlađeg Endija. Porodica se preselila u Australiju, gde su Beri, Robin i Moris osnovali „Bi džize”. Prvi hit „Spicks and Specks” je bio na vrhu australijske liste 1966, kada su odlučili da se vrate u rodnu Englesku. Već sa trećim albumom, koji su simbolično nazvali „Bee Gees 1st” našli su se među deset najboljih na britanskoj i američkoj listi.

Prvi engleski singl broj jedan bila je pesma „Massachusetts” iz 1967, a četiri godine kasnije sa numerom „How Can You Mend a Broken Heart” bili su na vrhu američke liste. Zlatan period grupe kulminirao je 1977, kada je njihova muzika bila dominantna u filmu „Groznica subotnje večeri”. Čak tri singla braće Gib – „How Deep Is Your Love”, „Stayin’ Alive” i „Night Fever” suvereno su vladala američkom listom, uz hitove „If I Can’t Have You” i „More Than a Woman”. Po nekim kritičarima, grupa je oživela disko u vreme kada je bio na izdisaju.

„Bi džiz” 1979. godine: Robin, Beri i Moris Gib

Foto Beta

I tokom osamdesetih beležili su uspehe, međutim, kraj decenije označio je početak tragedije porodice Gib. Najmlađi brat Endi, takođe muzičar preminuo je 1988. Robinov blizanac Moris doživeo je 2003. kobni srčani udar. U jednom od poslednjih intervjua Robin je izjavio:

„Često se pitam da li su tragedije kroz koje je moja porodica prošla karmička cena za slavu i bogatstvo koje su ’Bi džizi’ ostvarili”.

Rekao je i kako ga je smrt braće ponukala da živi život. Uprkos bolesti, nije posustajao i zajedno sa sinom Robinom Džonom komponovao je „Titanik” rekvijem za Kraljevsku filharmoniju povodom godišnjice od potonuća broda.

Sastav „Bi džiz” objavio je 22 studijska albuma i prodao 220 miliona ploča. Njihov hit „How Deep Is Your Love” obrađen je čak 400 puta, a pevali su ga Erik Klepton, „Fejt nou mor”, Al Grin, Tom Džons, Elvis Prisli… Braća Gib pisala su i za druge izvođače, poput Tine Tarner, Dajane Ros, Barbre Strejsend… „Bi džizi” su ovenčani sa devet Gremija, Brit nagradom za doprinos muzici, uvršćeni su u Rokenrol hol slavnih, dobili su zvezdu na Holivudskom bulevaru, a kraljica Elizabeta dodelila im je titulu Komandira britanskog kraljevstva.

J. K.

objavljeno: 22.05.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.