Saudijska princeza traži azil od Britanije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Jul.2012, 16:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saudijska princeza traži azil od Britanije

LONDON -

Saudijska princeza Sara bint Talal bin Abdulaziz, poznata i kao "saudijska Barbika", zatražila je od Britanije politički azil iz straha za svoju bezbednost ukoliko se vrati u svoju zemlju.

Sara (38) je unuka-miljenica saudijskog monarha i osnivača tog kraljevstva i ćerka jednog od njegovih najmoćnijih i najomiljenih sinova koja je prošle sedmice od Britanije zatražila azil strahujući za svoju bezbednost.

Time je, kako prenosi britanski "Telegraf", >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << stavila britanske vlasti pred tešku odluku da li da odobravanjem azila naruše odnose sa Rijadom, moćnim saveznikom Zapada na Bliskom istoku.

Saudijska princeza živi od 2007. u Britaniji pošto se posvađala sa svojim 80. godišnjim ocem, princom Talalom bin Abdulazizom al Saudom, poznatom i po nadimku "Crveni princ".

Ona je optužila visoke saudijske zvaničnike za kovanje zavere kako bi je kidnapovali i vratili nazad u Rijad. Prema njenim rečima, ona je žrtva progona i "dobro organizovane i zlurade kampanje".

Sara sada živi u apartmanu sa nekoliko soba u londonskom hotelu sa pet zvezdica sa svoje četvoro dece i dva psa i pod neprestanom je zaštitom privatnog obezbeđenja.

"Veoma sam uplašena, jer postoji pretnja. Oni znaju da ne mogu sada da se vratim. Ovo je šamar za (saudijsko) kraljevstvo", rekla je saudijska princeza novinarima "Telegrafa" koji su obavili intervju na tajnoj lokaciji.

Ona je rekla da je bila fizički i psihički zlostavljana, kao i da su njena sredstva zamrznuta.

"Optužili su me da sam u opoziciji sa Iranom, ništa mi nisu ostavili. Uništili su me na svaki način", rekla je saudijska princeza.

Njeni advokati su u petak podneli zvaničan zahtev britanskom ministarstvu unutrašnjih poslova za dobijanje azila, na kome je sada da proceni njene optužbe i ponudi joj eventualno utočište od saudijskih vlasti koje žele da je vrate.

Reč je o prvom takvom zahtevu nekog visoko pozicioniranog člana saudijske kraljevske porodice koji preti da osramoti saudijsku dinastiju, ali i da stvori diplomatsku zategnutost između Londona i Rijada, zaključujuje "Telegraf".
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.