Izvor: Glas javnosti, 21.Apr.2010, 07:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Satelit lovi prebrze vozače

LONDON - U Britaniji je probno postavljen novi tip "spid-kamera" koje koriste satelite za kontrolu prekoračenja brzine na putevima. Kako piše londonski Telegraf, kamere kombinuju tehnologiju učitavanja registarskih tablica i satelitski sistem za globalno pozicioniranje (GPS).

Novi sistem, nazvan "Spid spajk", moći će da pokrije čitavu mrežu ulica i puteva, a ne samo pravolinijske deonice kao do sada, navodi britanski >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Auto-moto savez. Ministarstvo unutrašnjih poslova trenutno testira kamere na dve lokacije.

"Spid spajk" može da učitava broj registarskih tablica u svim vremenskim uslovima 24 časa dnevno, navode u američkoj kompaniji "PIPS" koja je razvila ovaj sistem.

U ministarstvu unutrašnjih poslova ističu da bi sistem mogao da se koristi za smanjenje gužvi u saobraćaju i kontrolu prekoračenja brzine i prolaska kroz crveno svetlo.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.