Izvor: RTS, 26.Jan.2023, 00:33

Saradnja Srbije i Britanije u bioinformatici - do novih saznanja i u okviru Bio4 kampusa

Delegacija Srbije sa ministarkom nauke završila je posetu Velikoj Britaniji. Sa britanskim stručnjacima i članovima Vlade razgovarali su o saradnji u oblasti bioinformatike, razvoju startap ekosistema i o usavršavanju naših stručnjaka na vodećim univerzitetima. U narednih nekoliko godina očekuje se i saradnja sa Srbijom u okviru Bio4 inicijative
Na dva sata od Londona nalazi se Biomedicinski >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kampus Kembridža, mesto koje spaja akademsku zajednicu, istraživanja, lečenje, industriju. To im omogućava da dođu do najnovijih saznanja, čak i kada rešenje nije na vidiku.

Ovde radi više od 15.000 stručnjaka. Svega desetak minuta od njega je kampus za ispitivanje genoma, koji okuplja oko 2.500 naučnika. Tokom pandemije u toj laboratoriji su otkrivene i neke mutacije koronavirusa.
"Otkrili smo alfa varijantu i pratili smo širenje delte i ostalih varijanti. U piku pandemije sekvencirali smo oko 60.000 uzoraka virusa nedeljno. Bavimo se genetikom karcinoma, naslednih bolesti. Sa tim informacijama nadamo se da ćemo razviti bolje uslove lečenja i dijagnostike", naglašava drr Džulija Vilson, direktorka u Institutu "Sanger".
Naša delegacija obišla je još jedan kampus, koji se nalazi u okviru Imperijal koledža. Ovde radi oko 2.000 naučnika, kliničara, inženjera. Okupljaju oko 500 partnera i organizacija.
"Inovacije omogućavaju da privatni i javni sektor rade zajedno, kako bismo našli rešenje za globalne izazove sa kojima se suočavamo. Bio4 kampus usredsređen je na naučna i klinička istraživanja. Verujemo da je to važna oblast i nadamo se, da u narednih nekoliko godina možemo da sarađujemo sa Srbijom u okviru Bio4 inicijative", ističe Džon Anderson, direktor za strategiju "Vajt siti kampusa".
Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović ističe da se trenutno dogovara sa različitim kampusima kako da se uspostavi jedna čvrsta saradnja sa Velikom Britanijom, kako bi dali šansu našim studentima i našim stručnjacima da borave u ovoj zemlji i da razmenjuje zajedno studente.
Nakon posete naše delegacije, očekuje se da uskoro britanski eksperti dođu u Srbiju.    

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.