Sama sa publikom 512 sati

Izvor: Politika, 10.Jun.2014, 16:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sama sa publikom 512 sati

Najradikalniji performans do sada Marina Abramović od sutra u londonskoj „Serpentajn” galeriji – u praznom prostoru galerije sama sa posetiocima tokom dva i po meseca

Od našeg specijalnog izveštača

London – Sada uopšte ne mogu da kažem kako će sve izgledati i kako će se performans odvijati. Znam samo da ćemo u potpuno praznom prostoru galerije biti publika i ja, objasnila je umetnica >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Marina Abramović novinarima juče u londonskoj „Serpentajn” galeriji, gde će se od sutra pa sve do 25. avgusta, od 10 do 18 časova, odvijati njen najnoviji performans „512 sati”.

„Baka performansa”, kako je jednom samu sebe nazvala, jedna od najuzbudljivijih umetnica današnjice, Marina Abramović (Beograd, 1946) kaže da će „512 sati” biti njen najradikalniji performans do sada.

„Najradikalniji zbog toga što sam sama u praznom prostoru sa publikom. Zato što u tom praznom prostoru i datom vremenu treba ostvariti razmenu harizme sa najrazličitijim pojedincima. Trebalo mi je 25 godina da skupim hrabrost i znanje da dođem do ovoga. To je bila vizija, ideja da se dogodi umetnost bez ikakvih objekata, samo umetnik i publika sa kojom ću razmenjivati energiju”, objasnila je umetnica.

Marina Abramović preuzima i ključeve od galerije. „Ovo je sada moja kuća. Svakog jutra ću dolaziti i sama otključavati prostorije”, objašnjava.

Marinin tim mladih saradnika, na čelu sa Linsi Pejsnidžer, biće raspoređen po sobama galerije. Za razliku od prethodnih, ovaj performans Marine Abramović imaće najveći nivo improvizacije. Publika će biti zamoljena da ostavi sve stvari u garderobi, uključujući fotoaparate, kompjutere, telefone...

„Ja ću davati i primati energiju. Biću prazna školjka”, rekla je umetnica.

Marina Abramović je pred novinarima izvela kratku demonstraciju kako će performans otprilike izgledati. Umetnica odabere neku osobu iz publike, uzme je za ruku, sa njom odšeta do nekog zida, do nekog ćoška galerije. Tu malo stoje, stavi joj ruku na rame, nešto šapne…

Ipak, ne zna se kakve će biti reakcije publike. Na pitanje da li se plaši agresivnih posetilaca, Marina Abramović odgovara da sa onima koji su pod dejstvom droge ili alkohola, neće biti razmene energije.

„Kada sam bila mlada, bila sam i luda, pa sam tako prilikom izvođenja performansa ’Ritam nula’ došla u životnu opasnost. Jedan posetilac prišao mi je i prislonio mi pištolj na čelo. Sve reakcije publike su deo performansa, i vi tu ne možete ništa da promenite.”

Sve reakcije publike su deo performansa: Marina Abramović sa svojim timom (Foto M. Đorđević)

Umetnicu smo pitali kako su tekle mentalne pripreme za ovaj performans.

„Mentalne pripreme za performans su mi veoma važne. Već četiri godine posećujem šamana u Brazilu, radim u prirodi, vežbam razmenu energije. Ja sam sada tu, sa vama, prisutna, ali vrlo je važno moje stanje uma u svakom trenutku. Pripremala sam se i uz pomoć nutricioniste, izbacila sam čokoladu iz jelovnika, iako je mnogo volim. Vodu pijem samo uveče”, odgovorila je.

Na pitanje kako se priprema za sledeći dan, posle iscrpljujućeg prethodnog, Marina Abramović odgovara da ima pilates instruktora, masera i da se tako regeneriše.

U performansima Marine Abramović i odeća je deo koji doprinosi „spektaklu”. Tako je u njujorškom Muzeju moderne umetnosti na tromesečnom performansu „Umetnik je prisutan”, prvih mesec dana nosila plavu haljinu kao simbol smirenosti, sledećeg meseca imala je na sebi raskošnu crvenu toaletu, za koju kaže da ju je sama pravila. „Crvenu sam obukla jer mi je bila potrebna energija. Sve me je već bolelo u tom drugom mesecu izvođenja performansa, a na kraju je došla na red bela. Jer, kada su svi problemi rešeni, tada je bela bila simbol pročišćenja”, objašnjava umetnica.

Sada će iz dana u dan imati sasvim jednostavnu garderobu – menjaće bele i crne košulje.

Posle performansa u MOMA 2010. godine, gde je oko 700 sati sedela pred posetiocima, Marina Abramović je dostigla neverovatnu popularnost i poput rok zvezde ona ima svoje fanove, publiku sa kojom održava kontakte, sa ljudima zajedno ide na ručak, druže se…

„Moja publika je mlada i ja osećam neverovatnu obavezu i odgovornost prema njoj.”

Posle izlaska iz „Serpentajn” galerije posetioci će moći na papiru da zabeleže svoje utiske, te beleške snimiće kamera, pa će svakodnevno na sajtu galerije biti postavljeno šta se događalo preko dana.

Povodom nedavnih kritika koje su joj uputili londonski istoričari umetnosti da je performans pod nazivom „Ništa” već izvela američka umetnica Meri Elen Kerol, Marina Abramović kaže da naziv „Ništa” nije ničija svojina i da se u njenom performansu ništa odnosi na to da nema ničega u galeriji. „Što se mene tiče, ja ću raditi osam sati dnevno”, kazala je umetnica.

Marija Đorđević

objavljeno: 10.06.2014.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.