STEPINAC SPASAVAO SRBE?!

Izvor: Kurir, 09.Feb.2012, 08:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

STEPINAC SPASAVAO SRBE?!

BEOGRAD - Pokušavaju da speru ljagu! Hrvatski kardinal Alojzije Stepinac spasavao je Srbe u NDH u periodu kad je bio na mestu zagrebačkog nadbiskupa, tvrdi hrvatski Večernji list.

BEOGRAD - Pokušavaju da speru ljagu!

Hrvatski kardinal Alojzije Stepinac spasavao je Srbe u NDH u periodu kad je bio na mestu zagrebačkog nadbiskupa, tvrdi hrvatski Večernji list.

Najavljujući knjigu o „hrvatskom blaženiku“, ovaj list se poziva >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << na „strogo poverljiv šifrovani telegram koji je jugoslovenskoj izbegličkoj vladi u Londonu 14. jula 1942. godine poslao jugoslovenski ambasador u Carigradu Ljubomir Hadži Đorđević“.

„U telegramu se eksplicitnije govori o tome kako je Stepinac pomagao Srbima u NDH kad su ustaške vlasti pokrenule njihov progon“, objavio je Večernji list.

Istoričar Predrag J. Marković za Kurir kaže da je bilo i slučajeva spasavanja Jevreja i Srba, ali pitanje je da li je Stepinac uradio sve što je mogao.

- Njegova najveća krivica je što je prihvatanjem ustaša afirmisao njihove zločine. On se ograđivao od njih kasnije, nakon genocida. Ovo ga sigurno ne oslobađa odgovornosti. Hrvatska crkva pokušava da se rehabilituje od genocida i holokausta i spere ljagu sa sebe - ističe Marković.

Protojerej-stavrofor mr Velibor Džomić, autor više knjiga o stradanju srpskog naroda od ustaša i komunista, za naše novine kaže da je u Hrvatskoj objavljeno mnogo knjiga u kojima se na naučno neutemeljen način napada srpski narod i SPC, a veličaju ustaštvo, Pavelić i Stepinac.

- Dovoljno je da pomenem Filipa Kohena i njegovu knjigu „Tajni rat Srbije“, koja je štampana u Hrvatskoj. Za čuđenje je to što neki iz Srbije prepisuju te ustaške knjige, plagiraju ih i objavljuju u Beogradu. O knjizi Večernjeg lista ne mogu da se izjasnim dok je ne pročitam, ali ne očekujem da izađe iz neoustaškog klišea, koji već dvadesetak godina karakteriše značajan deo hrvatske istoriografije - zaključuje Džomić.

Štrbac: Stepinac nije sprečio Jasenovac i Jadovno

Direktor „Veritasa“ Savo Štrbac ocenjuje da eventualno spasavanje pojedinaca ne može Stepinca osloboditi krivice.

- Stepinčeva krivica je u tome što nije sprečio, a ubeđen sam da je mogao, ono što je Ante Pavelić uradio u Jasenovcu i Jadovnu. Nije se ogradio od rasističkih zakona i genocidnog ponašanja koje je tada vladalo u NDH - kaže Štrbac.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.