SAD traže od Britanije da preispitaju odluku Huaveja da gradi 5G mrežu

Izvor: RTS, 29.Jan.2020, 15:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD traže od Britanije da preispitaju odluku "Huaveja" da gradi 5G mrežu

Sjedinjene Države pozvale su Britaniju da ponovo razmotri svoju odluku da dozvoli kineskoj kompaniji "Huavej" da gradi 5G mrežu. Postoji i šansa da se Ujedinjeno Kraljevstvo preispita ovu odluku, rekao je američki državni sekretar Majk Pompeo.
Američki državni sekretar Majk Pompeo dolazi u Britaniju da "potvrdi specijalne veze" sa Londonom. 

"Postoji i šansa da se Ujedinjeno Kraljevstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << preispita ovu odluku", rekao je američki državni sekretar Majk Pompeo na putu za London. Pompeo bi trebalo da stigne u London danas kasno posle podne, prenosi Rojters.
Sjedinjene Države smatraju da time što će Britanija dozvoliti "Huaveju" da učestvuje u izgradnju 5G mreže, znači i da će otvoriti vrata kineskoj strani, koja bi mogla da špijunira i izvodi sajber-napade.
"Naš pogled na Huavej je da stavljanje u sistem stvara stvarni rizik", rekao je Pompeo, dodavši da je to to uticaj kineske Komunističke partije sa zakonskim zahtevom da se predaju informacije kineskoj zajednici. 
"Huavej", najveći svetski proizvođač telekomunikacione opreme, tvrdi da SAD žele da spreče njihov rast i da zbog toga nijedna američka kompanija ne bi mogla da ponudi isti asortiman tehnologije i konkurentnost cena.
Britanija je tvrdila da bi isključenje "Huaveja" odgodilo 5G mrežu i koštalo usluge više potrošača.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.