Ružičasti dijamant prodat za rekordnih 46 miliona dolara

Izvor: Politika, 17.Nov.2010, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ružičasti dijamant prodat za rekordnih 46 miliona dolara

ŽENEVA – Britanska aukcijska kuća Sotbi postigla je rekord u prodaji pojedinačnih dijamanata tako što je na licitaciji prodala retki ružičasti dijamant za oko 46 miliona dolara.

Londonski trgovac dragim kamenjem Lorens Graf platio je za ovaj dijamant od 24,78 karata čak 46.158.674 miliona dolara.

„To je najlepši dijamant koji sam imao prilike ikada da vidim i prosto sam oduševljen što je sada u mom vlasništvu”, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << izjavio je Graf.

Dijamant je prvobitno bio procenjen na između 27 i 38 miliona dolara pa su svi bili iznenađeni dostignutom cenom. „Svi smo bili zaprepašćeni kada je cena otišla tako visoko”, rekao je jedan draguljar iz Amsterdama, dodavši da Graf „očigledno želi da poseduje najređe dijamante”.

Odmah nakon kupovine, Graf je dijamant izbrusio što su mu mnogi zamerili jer smatraju da je to „vandalistički akt” protiv ovog jedinstvenog primerka.

Sotbi je izjavio da je prethodni vlasnik ovog dragog kamena hteo da ostane anoniman.

Tanjug

objavljeno: 17.11.2010.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.