Ruždi: Religije zaslužuju satiru

Izvor: Nezavisne Novine, 08.Jan.2015, 18:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruždi: Religije zaslužuju satiru

LONDON - Britanski pisac indijskog porijekla Salman Ruždi osudio je napad na redakciju satiričnog lista "Šarli ebdo" u kojem je poginulo 12 osoba upozorivši na opasnosti od religijskog totalitarizma.

"Religija, srednjevjekovni oblik bezumlja, kada se kombinuje sa savremenim naoružanjem postaje realna prijetnja našim slobodama", napisao je on u saopštenju objavljenom na sajtu britanskog PEN centra.

Ovaj religijski totalitarizam, kako je ocijenio, izazvao je "smrtonosnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << mutaciju u srcu islama" čije se tragične posljedice vide danas u Parizu.

Ruždi je naveo da stoji uz "Šarli ebdo", "kao što svi moramo, u odbranu satire koja je uvijek bila snaga za slobodu, a protiv tiranije, beščašća i gluposti".

Poštovanje za religiju, prema njegovim riječima, postalo je drugo ime za "strah od religije".

"Religije, kao i sve druge ideje, zaslužuju kritiku, satiru i neumorni prezir", zaključio je on.

Ruždi je vjerovatno najpoznatiji po bestseleru "Satanski stihovi" iz 1988, koji je izazvao talas protesta u islamskom svijetu i primorao ga da se godinama krije zbog prijetnji smrću i fatve.

Ime ovog pisca našlo se zajedno sa Stefanom Šarbonijeom, urednikom "Šarli ebdo", poginulim u jučerašnjem napadu, na listi "najtraženijih osoba Al Kaide zbog zločina protiv islama" 2014.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.