Ruski volonteri na londonskoj olimpijadi

Izvor: Vostok.rs, 04.Avg.2012, 12:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski volonteri na londonskoj olimpijadi

04.08.2012. -

Na Olimpijadi u Londonu radi grupa ruskih volontera. Kroz dve godine oni će pomagati u organizaciji zimskih Igara u Sočiju, a sada stiču iskustvo na letnjim takmičenjima.

Prema proračunima britanske štampe, sada praktično svaki peti stanovnik Londona volonter je na Olimpijskim igrama. Program sakupljanja i pripreme dobrovoljaca započela je mnogo pre početka turnira. Organizaotir su uveli samo uzrasna ograničenja – od 18 godina i više, a nadalje >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << nisu pravili razlike po socijalnom, rasnom, konfesionalnom principu. Među londonske volontere su mogli da dospeju i predstavnici drugih nacionalnosti koje žive u britanskoj prestonici, rekla je Anastasija Snetkova, koja radi na Olimpijadi.

- Ja sam tu studirala već nekoliko godina. Jednostavno sam se vozila Londonom i videla plakate koji pozivaju da se postane volonter na Olimpijadi. Pomislila sam da je to odlična ideja. Popunila sam formular i prošla intervju. I evo me. To je sve besplatno. Mi smo beslpatni volonteri. Jeidno što nam daju je uniforma. Mi možemo da je zadržimo za sebe. Ima i takvih manifestacija koje se prave specijalno za nas. Lično ja radim samo na železničkoj stanici. Ali ima nas vrlo mnogo po čitavom Londonu. Razbacani smo. Pomažemo svim zainteresovanima: kako da nešto nađu, kako da stignu, gde da odu.

Takođe u London je bila upućena zlatna stotina volontera iz Rusije. To su 104 osobe koje već učestvuju u volonterskom programu Soči-2014. Oni su otputovali u London da rade na pravoj Omipijadi. Pustili su ih da rade na svim kljčunim objektima, kako bi Rusi shvatili svu specifiku tog rada i bili spremni da sve ponove i poboljšaju za vreme zimskih igara u Sočiju. Veliki deo ruskih volontera rade kao prevodioci, pomažući ruskim turistima i sportistima pre i posle takmičenja, rekla je volonter zlatne stotine Julija Borodavkina.

- Svi naši ljudi iz tima 2014. rade na raznim objektima. Mi se sa njima stalno srećemo, stalno raspravljamo: ko je gde radio, razmenjujemo iskustvo. I ja čujem samo pozitivne odzive. Ali možemo da studimo samo sa pozicije volontera. I mislim da će nam ovo iskustvo koristiti u Sočiju. Mogu da prolazim u miks-zonu, tamo gde novinari razgovaraju sa sportistima koji su već završili takmičenja. I pošto se nalazim vrlo blizu mestu takmičenja, mogu da gledam odande. Mnogi naši volonteri rade u grupama event service na samim stadionima. I naravno osim svog posla mogu i da gledaju igre.

U blogovima može da se nađe nekoliko dnevika ruskih volontera, u kojima oni opisuju sve što vide na Olimpijadi. Na taj način oni pomažu i svojim čitaocima da prođu iza kulisa letnjih Igara i na ulice olimpijskog Londona, a takođe nadahnjuju mnoge da se pridruže volonterskom pokretu.

Izvor: Golos Rossii, foto: Golos Rossii    
Pogledaj vesti o: Olimpijske igre

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.