Ruska špijunka u britanskom parlamentu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Dec.2010, 17:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruska špijunka u britanskom parlamentu

LONDON -

Mladoj Ruskinji, koja je radila kao pomoćnica jednog britanskog poslanika, preti deportacija iz Velike Britanije, pošto su je snage bezbednosti privele pod sumnjom da se bavila špijunažom, piše danas britanski "Sandej tajms".

Katja Zatuliveter (25) je, prema navodima ovog lista, radila za rusku obaveštajnu službu kao "agent-spavač".

Ona je radila za liberalno-demokratskog poslanika Majka >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Henkoka koji je član parlamentarnog odbora za odbranu koji se bavi vojnom politikom, ali nema pristup tajnom materijalu.

Henkok, koji je i poslanik Portsmuta na jugu Engleske, gde se nalazi velike mornarička baza, tvrdi da njegova pomoćnica za istraživanja nije počinila nikakvo krivično delo.

"Ona nije ruski špijun. Ne znam ništa o špijunaži, ali znam da joj preti deportacija", izjavio je Henkok, dodajući da će se ona žaliti na odluku o deportaciji.

On je kazao da britanska obaveštajna služba MI5 njemu nikada nije pomenula bilo kakvu zabrinutost u vezi sa njom.

"Meni niko nikada nije rekao da je ona umešana u takve aktivnosti. Sada je sve u rukama advokata. Siguran sam da će se na kraju pokazati da je ona u pravu", rekao je Henkok.

Poslanik je dodao da je ona uhapšena u četvrtak ujutro i odvedena u centar za pritvaranje imigranata u Londonu, posle čega je premeštena u drugi centar gde se i sada nalazi.

"Meni niko nije pokazao nijedan dokaz da ona na bilo koji način predstavlja pretnju po Veliku Britaniju", kazao je Henkok.

On je naveo i da je njegova pomoćnica, koja je radila za njega skoro tri godine, prošla sve bezbednosne provere da bi mogla da radi u parlamentu.

Sekretarka za unutrašnje poslove Tereza Mej odobrila je njeno smenjivanje kada je obaveštena o njenim aktivnostima.

Ovo je prvi slučaj od okončanja hladnog rata da je neko ko radi u britanskom parlamentu optužen da špijunira za Ruse, naveo je "Sandej tajms".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.