Rusija preti Velikoj Britaniji

Izvor: Vesti-online.com, 04.Sep.2012, 01:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija preti Velikoj Britaniji

Rusija je upozorila Veliku Britaniju da će uzvratiti recipročnim merama ako London uvede ograničenja putovanja za ruske zvaničnike koji su navodno bili umešani u smrt ruskog advokata u zatvoru.

Spor Rusije i Velike Britanije: Ubijeni ruski advokat Sergej Magnitski

 

Portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova Aleksander Lukaševič rekao je da je Moskva tražila od Londona razjašnjenje povodom pisanja Sandej tajmsa da su britanske vlasti sastavile >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << listu sa 60 ruskih zvaničnika kojima bi mogao biti uskraćen ulazak u Veliku Britaniju zbog toga što su umešani u smrt advokata Sergeja Magnitskog 2009. godine.

 

"Očigledno, ako London uvede sankcije za ruske građanje, Rusija će reagovati na odgovarajući način u skladu s diplomatskom praksom", rekao je Lukaševič.

 

Magnitski je preminuo u zatvoru pošto mu nije bio lečen pankreatitis nakom što je uhapšen posle optužbe zvaničnika ruske vlade za korupciju.

 

Zbog tog slučaja u junu je Predstavnički dom Kongresa SAD usvojio nacrt zakona s merama protiv zvaničnika umešanih u slučaj, a Moskva je zapretila kontramerama.

 

Odnosi Rusije i Velike Britanije su već zategnuti zbog slučaja bivešeg pripadnika ruske tajne službe Aleksandra Litvinjenka, koji se okrenuo protiv vlasti u Kremlju. Litvinjenko je umro u bolnici u Londonu u novembru 2006. pošto je otrovan radioaktivnim polonijumom, a na samrti je optužio ruskog predsednika Vladimira Putina da je

naručio ubistvo.

 

Rusija je odbacila njegove kritike, ali i zahteve Londona da se izruči glavni optuženi za smrt Litvinjenka, biši službenik KGB-a Andrej Lugovoj koji je takođe negirao umešanost.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.