Rusija će tražiti od Londona da otkrije program za razvoj hemijskog oružja

Izvor: Vostok.rs, 25.Mar.2018, 11:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija će tražiti od Londona da otkrije program za razvoj hemijskog oružja

Izjave šefa britanske vojne laboratorije u Porton-Daunu Gerija Ejtkenheda ne ostavljaju Rusiji drugog izbora nego da još jače insistira da Velika Britanija otkrije program proizvodnje bojevih otrovnih sredstava, izjavio je u portparol Ambasade Rusije u Londonu.


Ejtkenhed je saopštio da će biti uvedene najstrože mere kontrole koje će sprečiti da bilo šta procuri izvan četiri zida tog objekta. 


„Ove izjave nam ne ostavljaju izbora, osim da s novom snagom zahtevamo da nam se dostave potpune informacije o toku istrage, kao i da se otkriju programi proizvodnje bojevih otrovnih supstanci u Porton Daunu“, rekao je predstavnik Ambasade. 


Predstavnik Ambasade je istakao da je Ejtkenhed praktično potvrdio da se u laboratoriji izrađuju i proučavaju nnove komponente bojevih otrovnih supstanci.


„Ejtkenhed nije negirao da postoje i zalihe hemijskog oružja, uključujući, očigledno, supstancu A234 koja je, prema izjavama britanskih zvaničnika, iskorišćena za trovanje porodice Skripalj i poručnika Nika Bejlija“, naveo je portparol Ambasade. 


On je dodao da je postojanje uzoraka ove supstance nagovestio i ministar inostranih poslova Velike Britanije Boris Džonson 19. marta u intervjuu za nemački „Dojče vele“.


Odnosi Rusije i Velike Britanije naglo su se zaoštrili usled incidenta u britanskom Solsberiju, u kojem su otrovani dvostruki agent Sergej Skripalj i njegova kćerka Julija. Britanska strana tvrdi da je u trovanje Skripalja nervno-paralitičkom supstancom A234 umešana ruska država, što Rusija kategorički negira. Inače, laboratorija u Port Daunu nalazi se nedaleko od Solsberija.

Pogledaj vesti o: London

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.