Rusi blokirali sve Todoriće, hoće Kulmerove dvore

Izvor: B92, 24.Nov.2017, 14:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusi blokirali sve Todoriće, hoće Kulmerove dvore

Sberbanka je isposlovala blokade svih računa Ivici i Anti Todoriću u Londonu, a želi da im uzme i kompletne Kulmerove dvore, piše Jutarnji list.

"Uz blokade koje se sprovode na osnovu rešenja Županijskog suda u Zagrebu radi osiguranja u istrazi inkriminisane protivpravne imovinske koristi, blokade Todorićeve imovine isposlovala je i ruska Sberbanka. I to ne samo imovine Ivice Todorića, nego i sina Ante, a ujedno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pokušavaju da postignu blokade imovine još nekih članova njegove porodice", navodi Jutarnji pozivajući se na pouzdane izvore.

List objašnjava da je "reč o blokadama o kojima je govorio sudija Ričard Blejk kada je Todoriću odredio relativno nisku kauciju od 100.000 funti i pritom pojasnio da Todorić baš i nije u mogućnosti da prikupi veliki novčani iznos zbog blokade njegove imovine kako u Engleskoj, tako i u inostranstvu".

Naime, kako dodaje Jutarnji, Sberbanka je očito već tada na nadležnom sudu u Londonu isposlovala blokade tamošnje imovine Ivice i Ante Todorića, a sve na temelju poslednjeg zaduženja Agrokora kod ove banke od 100 miliona evra, za koji su oni garantovali i ličnom imovinom.

"Tim je ugovorom o kreditu i bila dogovorena nadležnost suda u Londonu u slučaju spora. Kako doznajemo, Sberbanka je na taj način Ivici i Anti Todoriću blokirala sve račune u toj zemlji, dok nije poznato da li oni tamo imaju i drugu imovine i da li je bilo i daljih blokada", piše list.

Dalje navodi da se, međutim, Sberbanka očito dala i u potragu za drugom imovinom Ivice Todorića i s njim povezanih osoba.

Županijsko državno tužilaštvo je, objašnjava se u tekstu, preko Županijskog suda blokiralo samo četvrtinu dvorca Kulmer koji glasi na Ivicu Todorića, jer se pribavljanje nezakonite koristi stavlja na teret samo njemu.

"No, u međuvremenu je Sberbanka krenula u proceduru kako bi stavila zabeležbe na ostatak Kulmera. Pritom su krenuli i na delove koji pripadaju obojici sinova, kao i kćeri Ivice Todorića, podnevši Opštinskom građanskom sudu u Zagrebu odgovarajuće tužbe kojima žele da dokažu da je celi Kulmer podoban za namirenje naplate spomenutog zajma po ugovorenoj klauzuli o garanciji vlastitom imovinom".

Jutarnji list napominje da je "u međuvremenu i sud prihvatio nove predloge hrvatskog tužilaštva za dalju blokadu imovine, pri čemu se izašlo iz granica Republike Hrvatske".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.