Rukometašima Srbije srebro, Danci evropski prvaci

Izvor: Politika, 29.Jan.2012, 19:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rukometašima Srbije srebro, Danci evropski prvaci

Finale Desetog evropskog prvenstva: Srbija – Danska 19:21 (7:9). – U ambijentu dostojnom najvećih sportskih finala, naš nacionalni tim odolevao do poslednjih minuta, rivala do titule i Olimpijskih igara odveo sjajni Mikel Hansen

Prilazili su srpski rukometaši na gol razlike četiri puta u drugom poluvremenu, i pri tom odstojanju u 57. minutu sreća je pogledala Dance: posle njihovog šuta, lopta se odbila do 20 - godišnjeg Laugea, koji ju je poslao u mrežu za vođstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << od 20:18. Posle toga, reprezentacija iz postojbine rukometa nije imala većih problema da sačuva pobedu, koju je zasluženo izvojevala rezultatom od 21:19 (9:7).

U ambijentu dostojnom najvećih sportskih finala, tim selektora Veselina Vukovića nije ponovio izdanje iz trijumfa nad vicešampionom planete u prvom krugu takmičenja, ali je pokazao da mu je bilo mesto u završnoj predstavi Desetog evropskog prvenstva. Već plasmanom u šampionsku utakmicu i načinom na koji je do njega stigla, ova generacija srpskih rukometaša je sebe definisala kao uspešnu, i blizu 20.000 ljudi u Beogradskoj areni ispratilo ju je skandiranjem „Šampioni, šampioni”...

Danska je do zlatne medalje i direktnog plasmana na olimpijski turnir u Londonu, stigla predvođena 24 - godišnjim Mikelom Hansenom, koji je u momentima kada je Srbija bila u svom najopasnijem naletu (tri uzastopna gola za smanjenje na 16:15, 51. minut) „vezao” tri pogotka. Levi bek razornog udarca je u drugom poluvremenu pogodio svih svojih šest šuteva, a ukupno devet.

Nemaju za čim da žale, i srebro ima istorijski značaj: rukometaši Srbije, osvajači srebrne medalje na prvenstvu Evrope (Foto N. Negovanović)

Tako raspoloženog strelca napad „srebrne” ekipe ovoga puta nije imao: najbolji igrač Šampionata Momir Ilić je jedini gol iz igre postigao u 44. minutu (dva pogotka iz 11 ataka, promašen sedmerac) a i ostala dvojica naših vodećih realizatora Vujin i Nikčević počeli su da pogađaju tek u nastavku. U prvom poluvremenu, samo je jedan šut sa spoljnih pozicija završio u mreži odličnog, 23-godišnjeg golmana Niklasa Landina (19 odbrana). Danska je u 23. minutu prvi put povela sa „plus tri” (8:5), a dva puta imala četiri gola viška, na poluvremenu i u 47. minutu.

„Ništa nije dobro”, vikao je prilazeći „klupi” u 28. minutu naš čudesni golman Darko Stanić, čije su intervencije održale srpsku reprezentaciju u životu u prvoj polovini meča. U tom delu imao je 11 od svojih 15 odbrana, pri čemu je zaustavio čak četiri od pet šuteva Danaca sa daljine od šest metara.  Poslednja u dugom nizu teškoća  za naš tim – slabija igra Ilića izvesno se ne bi osetila da je u timu mogao da bude Šešum – bila je treće isključenje Nikole Manojlovića, u 53. minutu, što je Mikel Hansen iskoristio da povisi na 18:16...

Veselin Vuković rekao je pre finala da bi prihvatio da naš tim ne pobedi Dansku duže vreme, ako je savlada u finalu ovog Šampionata. Pošto mu ta želja nije ispunjena, ostaje da ih pobedi na Olimpijskim igrama kroz šest meseci (kvalifikacije za London nas čekaju na proleće)...

Dvorana: Beogradska arena. Gledalaca: više od 19.000. Sudije: Abrahamsen i Kristijansen (Norveška). Sedmerci: Srbija 2 (3), Danska 1 (1). Isključenja: Srbija osam, Danska šest minuta.

Srbija: Stanić, Marjanac, Vujin 2, Nikčević 2, Manojlović, 1, Toskić 2, Ilić 2, Marković, Prodanović 4, Stojković 2, Beljanski 1, Vučković 3, Čutura, Stanković, Nenadić.

Danska: Landin, Kleverli, Mogensen, M. Kristijansen, Lauge 2, L. Kristijansen, Markusen 2, Egert 3, Spelerberg 1, Svan Hansen, Lindberg 2, R. Toft Hansen 1, Sondergard 1, H. Toft Hansen, Hansen 9, Nilsen.

G. Kovačević

----------------------------------------------

Vuković: Novi početak srpskog rukometa

Retka su finala posle kojih su oba tima zadovoljna, ali ovo između Srbije i Danske je upravo takvo. Tako se od svakog člana našeg tima moglo čuti da nemamo za čim da žalimo i da je ovo veliki, pa čak i istorijski uspeh srpskog rukometa. Našim rukometašima je čestitao i danski selektor Ulrik Vilbek:

- Počeli smo loše šampionat, izgubili od Srbije i ostali bez bodova posle prvog kruga. U finalu je presudila dobra odbrana, bio je ovo vrlo taktički meč, a ključna figura u njemu Mikel Hansen koji je bio fantastičan. Oba golmana su pokazala da su među najboljima na svetu. Čestitke Srbiji na fantastičnom turniru. Njeni igrači moraju da budu zadovoljni kad ih prođe ovo prvo razočaranje.

Selektor Srbije Veselin Vuković, koji je kao igrač navikao na mnogo veće uspehe od ovog, čestitao je protivniku na sjajnom finalu:

- Nismo pobedili Dance dugo pa bi bilo previše da ih pobedimo dva puta na jednom turniru. Naši igrači su se fizički i emotivno ispraznili u polufinalu s Hrvatima, a pred sobom su sada imali najbolji tim na šampionatu. Čestitam i našem timu. Imali smo nekoliko dobrih partija. Ponosni smo na ovaj rezultat. Nadam se da je ovo novi početak srpskog rukometa.

Danski rukometaš Hans Lindberg je skromno rekao da je njegov tim imao i sreće u finalu:

- Bio je težak meč. Naša odbrana je presudila.

Njegov saigrač Rasmus Lauge Šmit je ubeđen da je odbrana presudila, dok je kapiten našeg tima, „em vi pi“ šampionata Momir Ilić pre svega zahvalio navijačima, zatim čestitao Dancima, pa nastavio:

- Pre turnira smo priželjkivali dobar rezultat, a drugo mesto je veliki uspeh za ovu reprezentaciju. Ponosan sam kao kapiten. Nikada nismo napravili ovako nešto, ovakav timski duh, zajedno sa selektorom i stručnim štabom, i zajedno se upisali u istoriju. Previše smo se fizički i emotivno istrošili protiv Hrvata. Danci su zasluženo prvi.

Naš desni bek Marko Vujin se okrenuo ka budućnosti i poslušao Vilbekov savet, da uživa u srebrnoj medalji:

- Ovo je veliki korak za naš rukomet. Malo ko je očekivao finale posle svega što se događalo prethodnih godina. Ovaj uspeh je velika stvar za budućnost našeg rukometa. Kvalifikovali smo se direktno na Svetsko prvenstvo u Španiji i izborili kvalifikacije za Olimpijske igre u Londonu. Danci su sjajno odigrali drugi deo turnira u koji su ušli bez bodova. Treba da uživamo u ovom rezultatu a ne da žalimo za zlatom.

----------------------------------------------

Stanić: Hteli smo da stignemo Novaka i vaterpoliste

Najbolji golman na šampionatu ističe da bi najveća dobit od srebrne medalje bilo to kada bi što više klinaca počelo da trenira rukomet

Najbolji golman na šampionatu Darko Stanić je, bez sumnje, bio omiljeni rukometaš svih srpskih navijača u „Beogradskoj areni“. Svojim odbranama i borbenim pokličima dizao ih je na noge i činio ih još glasnijim. Ako je nekome ovo prvenstvo donelo veliku popularnost, onda je to svakako on.

-Ispustili smo svoju šansu u finalu – rekao je posle meča Stanić. - Nismo ušli u meč kako treba, nismo odigrali kako znamo, pogotovo u napadu. Ovo što smo uradili je ipak ogroman uspeh. Žao mi je malo što posle Novaka Đokovića i vaterpolista nismo zaokružili ovaj veliki dan za srpski sport novom titulom.

O podršci koju je imao s tribina kaže:

-Znači mi puno poklič s tribina, kad cela arena skandira moje ime. Pokušao sam svojom energijom da prenesem taj žar i na saigrače i na publiku. Navijačima svaka čast. Ovo se ne zaboravlja. Teško da će ova generacija opet imati priliku da na jednom velikom takmičenju igra kod kuće. Zato ćemo ovo pamtiti za čitav život.

Šta ova medalja znači za budućnost srpskog rukometa?

-Nadam se da će ovaj naš uspeh animirati sve u zemlji, da će početi malo više da se ulaže u rukomet, da sve to bude ozbiljnije i na višem nivou. Nadam se da će talentovani klinci, koji su budućnost svakog sporta, koji nas danas gledaju kao idole, već sutra početi da se bave rukometom. To bi bila najveća dobit ove srebrne medalje. A. M.

----------------------------------------------

Vujin: Tri uspeha u jednom

„Svi smo se ispraznili protiv Hrvata, to se osetilo i na tribinama. Kao da smo prekjuče igrali finale a ne danas. Danci su zasluženo prvi, oni uvek tempiraju formu za drugi deo šampionata. Srpski rukomet posle ovog šampionata ima svetlu budućnost. U ove dve nedelje smo uradili mnogo: ovo srebro nam je donelo plasman na Svetsko prvenstvo i odlazak u kvalifikacije za Olimpijske igre.

----------------------------------------------

Vučković: Biće još medalja za Srbiju

Naš rukometaš Nenad Vučković je rekao posle finala:

„Ponovili smo grešku iz polufinala i opet loše počeli meč. Pokušali smo da se trgnemo u drugom delu, ali se videlo da je meč sa Hrvatima ostavio trag i da posle takvog pražnjenja nismo mogli da se vratimo. Danci su se manje potrošili u polufinalu. Napravili smo dobar rezultat. Da nam je neko pre šampionata ponudio polufinale, prihvatili bismo oberučke. Zadovoljni smo. Gledaćemo da nastavimo ovako i mislim da će biti još medalja za Srbiju“.

----------------------------------------------

Manojlović: Zadovoljan sam

„Iskreno, zadovoljan sam. U finalu smo izgoreli u želji da srpskom narodu podarimo treći trofej u istom danu. Jurili smo Dance ceo meč. Čitav turnir smo igrali kao da je poslednja utakmica, tempirali smo formu za početak a ne za kraj turnira, jer malo ko je očekivao da ćemo doći ovako daleko. Pad forme je bio očekivan“, kazao je naš rukometaš Nikola Manojlović.

A. M.

----------------------------------------------

Rukometašima i vaterpolistima više od pola miliona evra

Država Srbija će nagraditi rukometaše i vaterpoliste s više od pola miliona evra, shodno Uredbi o nacionalnim sportskim priznanjima i nagradama. Evropsko srebro „vredi“ 20.000 evra a bronza 15.000 evra, a nagrađuju se svaki igrač i selektor. To je ukupno 535.000 evra (rukometašima 255.000, vaterpolistima 280.000).

Prema Uredbi, rukometaši su stekli i „penziju“ (nacionalno priznanje) koja iznosi jednu i po prosečnu platu u Srbiji za mesec decembar prethodne godine (oko 64.000 dinara mesečno) a koju će svaki od njih početi da prima od navršene 40. godine.

Ova generacija vaterpolista, koja kao najbolje rezultate ima svetsko zlato i olimpijsko srebro, već je obezbedila bolju „penziju“ od one koju donosi evropska titula. Svetsko zlato i olimpijsko srebro „vrede“ isto (dve i po prosečne plate, što je trenutno oko 106.000 dinara).

Što se tiče tenisa, država predviđa nagrade samo za trijumf u Dejvis kupu i Fed kupu.

----------------------------------------------

Predsednik Tadić u svlačionici

Posle dodele medalja finalisti su se, po običaju, zaustavili u „miks zoni“ gde se daju najsvežije izjave, ali su naši rukometaši na kratko morali da ostave novinare. Čulo se iz hodnika: Ostavite izjave, čeka vas predsednik Tadić u svlačionici, pozdravite se s njim pa se vratite. Naši rukometaši su tako i uradili.

----------------------------------------------

U „Areni“ proslavljena sva tri uspeha

Dvadeset minuta pre početka rukometnog finala, spiker je u „Areni“ saopštio da su se i vaterpolisti pridružili Novaku Đokoviću na najvišem stepeniku. To je izazvalo neviđeno oduševljenje u publici u kojoj se iz svih grla prolomilo „Srbija, Srbija“.

----------------------------------------------

Rukometaši Srbije se u Madridu bore za Olimpijske igre

BEOGRAD – Rukometna reprezentacija Srbije boriće se za Olimpijske igre u Madridu, a protivnici će joj biti Španija, Poljska i Alžir.

Plasman na Igre u Londonu izboriće dve najbolje selekcije iz grupe. Srbija je izgubila od Danske u finalu Evropskog prvenstva u Beogradu, tako da će morati da ide na dodatni turnir.

Te kvalifikacije igraće se od 6. do 8. aprila u Madrdidu. Srbija će odigrati tri utakmice za ta tri dana. Prvo sa Španijom, onda sa Alžirom i na kraju sa Poljskom.

Osim ovog turnira, održaće se još dva turnira. U Zagrebu će igrati Hrvatska, Island, Čile i Japan, a u Geteborgu Švedska, Mađarska, Makedonija i Brazil.

Srbija je poslednji put na Olimpijskim igrama učestvovala 2000. godine u Sidneju.

----------------------------------------------

Konačan poredak

1. Danska

2. Srbija

3. Hrvatska

4. Španija

5. Makedonija

6. Slovenija

7. Nemačka

8. Mađarska

9. Poljska

10. Island

11. Francuska

12. Švedska

13. Norveška

14. Češka

15. Rusija

16. Slovačka

objavljeno: 29.01.2012.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srebro sija kao zlato

Izvor: RTS, 29.Jan.2012

Rukometaši nisu uspeli da naprave veliko čudo i osvoje titulu prvaka Evrope, ali su plasmanom u finale definitivno vratili ovaj sport na veliku scenu. Iako nisu pobedili Dansku, rukometaši su rezultatima na EP stali uz rame Novaku Đokoviću i vaterpolistima koji su osvojili titule u Melburnu i Ajndhovenu....

Nastavak na RTS...

Rukometaši Srbije osvojili srebrnu medalju

Izvor: Studio B, 29.Jan.2012

Rukometna reprezentacija Srbije osvojila je srebrnu medalju na prvenstvu Evrope pošto je u finalnoj utakmici u Beogradu izgubila od selekcije Danske sa 21:19 (9:7). ..Rukometaši Srbije ranije su izborili učešće na kvalifikacionom turniru za Olimpijske igre u Londonu...Danska je trijumfom na šampionatu...

Nastavak na Studio B...

Danski mediji: Čudo u Beogradu

Izvor: Blic, 29.Jan.2012

Najuticajniji danski mediji su centralno mesto na svojim internet sajtovima posvetili trijumfu reprezentacije te zemlje nad Srbijom u finalu rukometnog prvenstva Evrope u Beogradu...Jedan od najtiražnijih dnevnih listova "Jilands posten" je objavio izveštaj sa finalnog meča pod naslovom "Čudo se...

Nastavak na Blic...

Čudo u Beogradu

Izvor: RTS, 29.Jan.2012

Najuticajniji danski mediji večeras su centralno mesto na svojim internet sajtovima posvetili trijumfu reprezentacije te zemlje nad Srbijom u finalu rukometnog prvenstva Evrope u Beogradu. ..Jedan od najtiražnijih dnevnih listova "Jilands posten" je objavio izveštaj sa finalnog meča pod naslovom...

Nastavak na RTS...

Srbija osvojila srebrnu medalju na EP

Izvor: TvojPortal.com, 29.Jan.2012

Izvor: vesti online. Rukometna reprezentacija Srbije osvojila je srebrnu medalju na prvenstvu Evrope pošto je danas u finalnoj utakmici u Beogradu izgubila od selekcije Danske sa 21:19 (9:7).... . Rukometaši Srbije ranije su izborili učešće na kvalifikacionom turniru za Olimpijske igre u Londonu....

Nastavak na TvojPortal.com...

Srbija uzela srebro, Danci šampioni

Izvor: Glas javnosti, 29.Jan.2012

BEOGRAD - Rukometna reprezentacija Srbije osvojila je srebrnu medalju na Prvenstvu Evrope pošto je danas u finalnoj utakmici u Beogradu izgubila od selekcije Danske sa 21:19 (9:7)...Rukometaši Srbije ranije su izborili učešće na kvalifikacionom turniru za Olimpijske igre u Londonu...Bronzana medalja...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.