Robi Viliams prodao Benksijevu „antiratnu“ sliku za 5 miliona EUR

Izvor: Luftika.rs, 08.Mar.2022, 08:33

Robi Viliams prodao Benksijevu „antiratnu“ sliku za 5 miliona EUR

Britanska Nacionalna zdravstvena služba postaje bogatija za čak 8,5 miliona EUR zahvaljujući humanom gestu pevača Robija Vilijamsa.
On je na aukciji u Londonu prodao svoje dve slike čuvenog uličnog umetnika Benksija.
Foto: JOSHUA WHITE/PA „Uništeno ulje na platnu / Helikopter“ (Vandalised Oils/Choppers), koje prikazuje dva vojna helikoptera u niskom letu pastoralnom idilom, prodato je za 4,4 miliona funti (5,3 miliona EUR). Ovo Benksijevo delo, za koji je aukcijska kuća >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << „Sotbi“ opisala kao „antiratno“, bilo je procenjeno između 2,5 miliona i 3,5 miliona funti.
Slika je podsetnik na film iz 1979. o vijetnamskom ratu „Apokalipsa sada“, kada američki helikopteri napadaju neprijateljske položaje uz muziku Vagnera. Kako je navedeno u katalogu za aukciju, slika odražava Benksijevo protivljenje drugom ratu u Iraku, kada je delio nacrtane plakate na protestima u Londonu 2003.
Još jedan Benksi u vlasništvu britanske muzičke zvezde, „Devojčica s balonom“ (Girl with Balloon), nacrtan bojom u spreju na metalu, prodat je za nešto više od 2,8 miliona funti, što je i bila njegova procenjena vrednost.
„Devojčica sa balonom“ se pojavila ispod mosta Vaterlo 2002, a ova verzija je iz 2006. godine prikazana je na metalu i aukcijska kuća „Sotbi“ je njenu vrednost procenila na između 2 i 3 miliona funti. Vilijams je ovo delo nabavio direktno od neuhvatljivog umetnika.
Ovo je bio prvi put da Robi Vilijams prodaje umetnička dela iz svoje privatne kolekcije.
Izvor: 021.rs

Pogledaj vesti o: London

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.