Rio Tinto nastavlja poslovati dijamantima, unatoč zatvaranju rudnika Argyle

Izvor: SEEbiz.eu, 27.Sep.2019, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rio Tinto nastavlja poslovati dijamantima, unatoč zatvaranju rudnika Argyle

LONDON - Rudarska kompanija Rio Tinto traži nalazišta dijamanata u Kanadi, kao dio svojih planova da se održi u sektoru, unatoč zatvaranju rudnika Argyle u Australiji poznatog po izuzetno rijetkim ružičastim dijamantima.

Snizile su se cijene i potražnja za dijamantima na širem tržištu zbog usporavanja rasta svjetskog gospodarstva, a tome su pridonijeli i umjetno proizvedeni dijamanti.

Međutim, posebno veliki dijamanti ili oni u boji su zadržali vrijednost, >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << posebno oni ružičasti od kojih je 90 posto proizvedeno u Argylu. Očekuje se da će taj rudnik, najveći na svijetu po pitanju karata, do kraja sljedeće godine prestati s proizvodnjom.

Izvršni direktor odjela za bakar i dijamante Rio Tinta Aranud Soirat rekao je kako je cijena ružičastih dijamanata od 2000. godine porasla za 500 posto.

Unatoč ukupnom padu potražnje i cijena, Soirat je rekao da Rio Tino planira ostati u poslu s dijamantima.

Rio traži nalazišta u Kanadi, pa u tamošnjem rudniku dijamanata Diaviku ima 60 posto udjela i njime upravlja. Također, ima zajednički projekt s kanadskom kompanijom Star Diamond.

Soirat je rekao da svaki pojedinačni karat ružičastog dijamanta može vrijediti nekoliko milijuna dolara.

Predsjednica američke tvrtke Alrosa, koja je vodeća na svjetskom tržištu dijamanata, Rebecca Foerster, rekla je da bi zatvaranjem rudnika Argyle trebale porasti cijene ružičastih dijamanata i pomoći Alrosi da postigne „značajni tržišni udio po pitanju dijamanata u boji". Dodala je i kako će to zatvaranje imati ograničen utjecaj na cijelo tržište dijamanata.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.