Restauracija Da Vinčijevog dela otkrila skrivene detalje

Izvor: Politika, 15.Jul.2010, 14:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Restauracija Da Vinčijevog dela otkrila skrivene detalje

LONDON - Čuveni italijanski slikar Leonardo da Vinči najverovatnije je sam naslikao sliku pod nazivom „Bogorodica među stenama”, a ne uz pomoć svojih učenika kao što se verovalo, saopštila je Nacionalna galerija u Londonu.

Dok su radili na restauraciji slike eksperti su uočili nove elemente. Uklanjanje sloja žućkastog laka omogućilo im je da bolje prouče nanose četkicom i stil.

Analizom tih >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << detalja, eksperti su došli do zakljucka da je veliki renesansni majstor sam naslikao delo i da ga je namerno ostavio nedovršenim, prenela je agencija AP.

Istraživači su do sada smatrali da slojevi laka na slici dokazuju da su u njenoj izradi Leonardu da Vinčiju pomagali učenici.

Delo „Bogorodica među stenama” nastalo je između 1491. i 1508. godine i predstavlja kasniju verziju onog koje je izloženo u pariskom Luvru.

Tanjug

objavljeno: 15/07/2010.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.