Rast cijena nafte uoči sastanka Feda

Izvor: SEEbiz.eu, 30.Jul.2019, 17:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rast cijena nafte uoči sastanka Feda

LONDON - Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima četvrti dan zaredom, zbog očekivanja da će američka središnja banka Fed u ovome tjednu smanjiti kamatne stope po prvi puta nakon više od 10 godina.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 56 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 64,27 dolara. Cijena u Londonu na putu je mjesečnog pada većeg od tri posto, zbog dugotrajne zabrinutosti za potražnju.

Barel je na američkom >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << tržištu poskupio 44 centa, na 57,31 dolar, te je na putu pada u mjesecu srpnju za oko 1,8 posto.

"Potporu cijenama pružili su nastavak trgovinskih razgovora između SAD-a i Kine i očekivanja da će Fed smanjiti kamatne stope", navode u svojoj napomeni analitičari PVM-a.

Iako se Bank of Japan u utorak suzdržao od novih poticajnih mjera, nagovijestio je spremnost da to učini "bez oklijevanja", dovede li globalno usporavanje u pitanje gospodarski oporavak zemlje.

Čelnici Fed-a počet će svoj dvodnevni sastanak kasnije u utorak i očekuje se da će smanjiti kamatne stope po prvi puta od duboke financijske krize prije više od desetljeća.

Američki predsjednik Donald Trump rekao je da blago smanjenje stope „neće biti dostatno".

Gospodarski rast u SAD-u usporio je manje nego što se očekivalo u drugom tromjesečju, što je povećalo izglede za potrošnju nafte. No razočaravajući gospodarski podaci u drugim segmentima povećavaju zabrinutost zbog usporavanja gospodarskog rasta.

Američki i kineski pregovarači u ovom se tjednu sastaju na prvim pregovorima otkako su pristali na primirje u trgovinskom sporu na sastanku grupe G20 prošloga mjeseca.

Ne očekuje se neki velik napredak na njihovom dvodnevnom sastanku u Šangaju. Ipak, dužnosnici i poslovni ljudi se nadaju da će Washington i Peking pokazati barem znakove dobre volje i otvoriti put budućim pregovorima.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) izvijestila je da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u ponedjeljak iznosila 63,79 dolara, te oslabila je 23 centa u odnosu na prethodni dan trgovanja.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na SEEbiz.eu...






Povezane vesti

Cena nafte opet raste

Izvor: B92, 30.Jul.2019

Njujork -- Cene nafte su porasle četvrti dan zaredom usled optimizma da će američka Uprava federalnih rezervi (Fed) smanjiti kamatne stope...Takva očekivanja podstakla su potrošnju nafte u SAD, najvećem svetskom potrošaču nafte...Cena severnomorske nafte "brent" porasla je za 63 centa na 64,34...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.