RT: London zabranio tehnologiju „Huaveja“ za 5G mrežu, te saopštio da tehnika kompanije mora biti izbačena do 2027.

Izvor: Vostok.rs, 15.Jul.2020, 09:24

RT: London zabranio tehnologiju „Huaveja“ za 5G mrežu, te saopštio da tehnika kompanije mora biti izbačena do 2027.

Britanskim telekom kompanijama biće zabranjeno da kupuju 5G komponente od "Huaveja" od kraja ove godine, rekao je britanski ministar za medije. Britanske kompanije se takođe moraju rešiti kompletne opreme "Huaveja" do 2027. godine. Ministar za medije Oliver Dovden rekao je da je Nacionalni centar za sajber bezbednost obavestio ministre da su "značajno promenili svoju ocenu `Huavejevog` prisustva u britanskoj 5G mreži".
"Ovo nije bila laka odluka, ali ispravna je za telekomunikacione mreže u Velikoj Britaniji, za našu nacionalnu bezbednost i našu ekonomiju, kako sada, tako i dugoročno."
   
Govoreći u parlamentu, Dovden je ustvrdio da je oslanjanje na kinesku kompaniju za pružanje osetljive tehnologije Velikoj Britaniji otvorilo zemlju za velike bezbednosne rizike. Kazao je da potez protiv "Huaveja" pruža priliku britanskim firmama i firmama iz zemalja poput Japana i Južne Koreje da dovedu proizvode koji će poslužiti kao zamena za "Huavej". Dovden je rekao poslanicima da će Vlada predstaviti nacrt zakona koji će osigurati da „protok `Huavejove` 5G opreme prestane“. Takođe je saopštio da će izbacivanje tehnike kineske kompanije iz strukture telekomunikacija u Velikoj Britaniji potrajati „dve do tri godine“. Portparol "Huaveja" je rekao da je odluka o zabrani upotrebe opreme kompanije „loša vest za sve u Velikoj Britaniji koji poseduju mobilne telefone“, kao i da rizikuje da uspori digitalne inovacije u zemlji. Administracija američkog predsednika Donalda Trampa prošle godine stavila je na crnu listu kinesku kompaniju, te sve više vrši pritisak na američke saveznike u Evropi, uključujući Veliku Britaniju i Nemačku, da učine isto. U februaru je potpredsednik SAD-a Majk Pens rekao da je stav Velike Britanije o "Huaveju" i dalje „pravo pitanje“ između zemalja, te je čak saopštio da bi odbijanje Britanije da zabrani "Huavej" mogao biti „razdor“ u budućim trgovinskim pregovorima. Američki zvaničnici tvrde da Peking može koristiti "Huavej" za nadzor i špijunažu Amerikanaca. I "Huavej" i kineska vlada negirali su te navode. Izvor: Vostok / RT

Pogledaj vesti o: London

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.