RT: London upozorio Teheran na posledice zbog „neprihvatljive“ zaplene tankera

Izvor: Vostok.rs, 20.Jul.2019, 09:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: London upozorio Teheran na posledice zbog „neprihvatljive“ zaplene tankera

 
Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Džeremi Hant je upozorio Iran na posledice zbog zaplene dva broda u Ormuskom moreuzu, od kojih je jedan pušten. Odgovor Londona će biti "snažan", ali ne i vojni, rekao je on. "Mi ćemo odgovoriti na način koji se smatra veoma snažnim", rekao je Hant novinarima, dodajući da se Velika Britanija nada da će se kriza rešiti diplomatijom i da "ne gleda" na vojne opcije.
Hant je rekao da je već razgovarao o incidentu sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom, te da se raduje razgovoru sa svojim iranskim kolegom Mohamadom Džavadom Zarifom. Osuđujući zaplene kao "neprihvatljive", Hant je saopštio da će Teheran biti "najveći gubitnik" ako "sloboda plovidbe bude ograničena".
Hant je rekao da među članovima posade nema nijedan britanski državljanin. On je takođe dodao da je britanski ambasador u Teheranu već kontaktirao Ministarstvo spoljnih poslova Irana u pokušaju rešavanja situacije.

©  www.marinetraffic.com Ranije u petak, Revolucionarna garda Irana je saopštile da je zaplenila naftni tanker "Stena Impero" pod britanskom zastavom u Ormuskom moruzu, zbog "nepoštovanja međunarodnih pomorskih pravila". Brod koji je plovio za Saudijsku Arabiju viđen je kako menja pravac i kreće se prema severu, odnosno prema iranskom ostrvu Keši, pokazali su podaci o pomorskom praćenju.
Švedska kompanija koja je poseduje brod "Stena Bulk", saopštila je da je izgubila kontakt s brodom i da su mu prišli “neidentifikovani” mali brodovi. Kasnije istog dana, još jedan tanker u vlasništvu britanske kompanije "Norbulk šiping Velika Britanija Ltd" pod zastavom Liberije, takođe je iznenada promenio smer, te je umesto prema Saudijskoj Arabiji otplovio do iranskog kopna. Ovog puta, Teheran nije zvanično potvrdio zaplenu. Očigledno je da je tanker pušten kasnije tokom dana, prema podacima o praćenju kretanja plovila i njegovom kretanju ka zapadu, te dalje od Irana. Iranska novinska agencija Tasnim saopštila je da je britanskom "Mesdaru" odobreno da nastavi sa svojim radom, nakon što je dobio upozorenje od vlasti o bezbednosnim i ekološkim pitanjima. "Norbulk" je potvrdio da je brod nastavio putovanje prema Saudijskoj Arabiji, dodajući da je posada "sigurna i zdrava". “Ponovo je uspostavljena komunikacija sa brodom, te je potvrđeno da su naoružani stražari otišli i da je brod slobodan da nastavi putovanje. Sva posada je sigurna i zdrava“, navodi se u saopštenju kompanije. Teheran i London su u žestokom sukobu otkako su britanski marinci u Gibraltarskom moreuzu zaplenili iranski super-tanker "Grejs 1", koji je prevozio iransku naftu, a zbog sumnje da je prekršio sankcije EU protiv Sirije. Teheran je demantovao ove optužbe dok je gibraltarsko opravdanje za zaplenu nazvao "smešnim". Iran je takođe optužio Veliku Britaniju da deluje u ime SAD-a. Vašington odavno nastoji da vrati pritisak na Teheran zbog njegovog nuklearnog i raketnog programa, dok je u više navrata obećao da će izvoz nafte iz zemlje "svesti na nulu". SAD su nedavno poslale i pomorsku grupu na čelu sa nosačem aviona "Abrahamom Linkolnom" zbog mogućeg napada na Iran, dok su istovremeno pozvale da se formira "koalicija" protiv Irana koja bi branila "slobodu plovidbe".  Izvor: Vostok / RT

Pogledaj vesti o: Incident

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

RT: Pritisak SAD-a i neaktivnost EU ostavili su Iranu „veoma malo opcija“ osim da se osveti

Izvor: Vostok.rs, 20.Jul.2019

Zaplena britanskih tankera u Ormuskom moreuzu je signal da je strpljenje Irana isteklo, zbog neaktivnosti Evrope više od godinu dana nakon povlačenja SAD-a iz Nuklearnog sporazuma, kažu analitičari za RT. Pre maja, Iran je pokazao ekstremnu uzdržanost, uprkos američkim sankcijama i frustracijama...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.