Prvi realistični robot leopard na londonskim ulicama (VIDEO)

Izvor: B92, 11.Mar.2017, 21:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi realistični robot leopard na londonskim ulicama (VIDEO)

Džon Nolan i njegov tim napravili su prvog hiperrealističnog leoparda na svetu kako bi podigli svest o ugroženosti staništa leoparda, koji sve više moraju da koegzistiraju sa ljudima.

Robot nazvana Lily visoka je 1.3 metra, teška je 15 kilograma i ima više od 40 pokretnih delova od kojih je većina fokusirana na detaljan izraz lica i krik.

Ogromni leopard bio je izložen na londonskom Trafalgar skveru, jer te životinje u mestima poput Mumbaija lutaju ulicama, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pošto je 90 odsto njihovih prirodnih staništa propalo, ističe Nolan.

“Zbog gubitka staništa leopardi nemaju drugog izbora nego da počnu da dele teritoriju sa ljudima, a to životinje stavlja u sve veći rizik“, rekao je Nolan.

Lily je deo kampanje “Nacionalne geografije“, a građani Londona bili su šokirani kada su videli Lily na ulicama glavnog grada.

Nolan kaže da 16 motora kontroliše pokrete glave i čini leoparda izuzetno okretnim.

“Toliko je okretan da može da izazove jednako mnogo štete kao i pravi leopard“, rekao je Nolan u polušali.

Zbog gubitka staništa i stalnog opadanja populacije, leopardi su stavljeni na listu ugroženih vrsta.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.