Prvi pad, ruši li se Todorića carstvo?

Izvor: B92, 09.Jan.2017, 12:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi pad, ruši li se Todorića carstvo?

London -- Rejting agencija Mudis snizila je kreditni rejting hrvatskom koncernu Agrokor i njegovim obveznicama.

Rejting je snižen na B3 sa B2, a verovatnoća docnje u servisiranju finansijskih obaveza na B3-PD sa B1-PD, prenosi portal Seebiz.

Istovremeno, Mudis je snizio rejting vrednosnih hartija koje je izdao Agrokor, a koje dospevaju 2019. i 2020. godine, na B3 sa B2. Prognoze za budućeg rejtinga su stabilne.

Rejting je snižen zbog kombinacije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << slabijeg prošlogodišnjeg rezultata i visokog nivoa zaduženosti Grupe.

Agrokor je nedavno završio opsežnije refinansiranje, produživši dospeća postojećih dugova u iznosu od oko 840 miliona evra za dve do tri godine.

Sa VTB bankom (Austrija) je dogovorio produženje roka dospeća postojećeg duga od oko 340 miliona evra za približno dve do tri godine. Agrokor je time smanjio kratkoročnu zaduženost, a većina njegovih finansijskih aranžmana dospeva na naplatu od 2019. nadalje.

Očito je da će finansijski najzahtjevniji period Todorićevog koncerna otpočeti upravo 2019, navodi Seebiz.

Agrokorov dug sastoji se uglavnom od obveznica i bilateralnih kreditnih aranžmana sa bankama i finansijskim institucijama. Na tri senior obveznice, vredne oko 880 miliona evra, koje dospevaju do 2020. godine, Agrokor plaća izrazito visoku kamatu od 8,875 do 9,875 posto.

Kreditni aranžmani s bankama nešto su povoljniji, a promenljive kamatne stope kreću se u rasponu od tri do 10 procenata, dodaje se u informaciji.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Moody's snizio rejting Agrokoru

Izvor: SEEbiz.eu, 09.Jan.2017

LONDON - Rejting agencija Moody's snizila je protekloga tjedna rejting Agrokoru i njegovim obveznicama...Rejting je snižen na B3 sa B2 a vjerojatnost defaulta na B3-PD sa B1-PD. Istodobno, Moody's je snizio rejting za vrijednosne papire koje je izdao agrokor, a koji dospijevaju 2019. i 2020. godine,...

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.