Izvor: Blic, 18.Avg.2016, 16:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi let najveće letelice na svetu

Veliki balon "Erlender 10" proveo je 20 minuta u vazduhu u sredu, posle višemesečnih pripremnih letova i bezbedno je sleteo na Kardington severno od Londona.

Delom letelica, delom helokopter, delom avion, ovaj balon je dugačak 92 metra, što je čak 15 metara duže od najvećih putničkih aviona.

Let je po rasporedu bio planiran za nedelju, ali je odložen zbog tehničkih problema.

"Erlender", >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koji je napravila britanska kompanija za hibridna vozila, ima četiri motora i nema unutrašnju strukturu. Svoj oblik održava zahvaljujući pritisku 38.000 kubnih metara helijuma.

Balon je prvobitno dizajniran za nadzor američke vojske, ali je projekat pokrenut kasnije, zbog smanjanja vojnih troškova.

Britanska kompanija je zatim uspela da dobije donacije i sredstva od EU i vlade Ujedinjenog Kraljevstva, ali i preko dve kampanje za finansiranje.

"Erlender" inače ima znatno manju emisiju ugljen-dioksida od ostalih letelica u vazdušnom saobraćaju, pa postoji želja tima, koji se bavio njegovom izgradnjom, da se koristi u komercijalnim poslovima.

"Erlender" može da ostane u vazduhu i do pet dana, ukoliko ima ljudi u njemu, a više od dve nedelje ukoliko je bez posade.

Može da ponese teret od 10 tona i razvija maksimalnu brzinu od oko 146 kilometara na sat.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

ZOVU JE LETEĆA ZADNJICA: Ovako je izgledao prvi let najveće letelice na svetu

Izvor: Kurir, 18.Avg.2016

...Ova letelica je delom parobrod, delom helikopter, a delom i avion te je sa 91,5 metara za 15 metara duža od najvećih putničkih aviona..Prvi let bio je zakazan za nedelju, ali pomeren je za sredu zbog tehničkih problema Erlender 10 napravila je britanska kompanija Hajbrid Er Vijakls, poseduje četiri...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.