Protesti zbog samita G-20

Izvor: RTS, 28.Mar.2009, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protesti zbog samita G-20

Hiljade demonstranata protestovalo na ulicama Londona, uoči samita G-20, koji će se održati u britanskoj prestonici. Demonstranti tražili akcije protiv siromaštva, nezaposlenosti i klimatskih promena. Protesti i u Nemačkoj, Francuskoj, Austriji, Švajcarskoj.

Desetine hiljada demonstranata protestovalo je na ulicama Velike Britanije, Francuske i Nemačke uoči samita grupe 20 najrazvijenijih zemalja sveta (G-20), >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koji počinje u Londonu 2. aprila.

Na maršu pod nazivom "Dajte ljudima prednost" okupili su se demonstranti iz svih krajeva Britanije i sveta.

Proteste je organizovala alijansa 150 grupa, uključujući sindikate, dobrotvorna društva, ekološke aktiviste i verske organizacije.

Aktivisti su na maršu za "poslove, pravdu i klimu", protestovali i zato što se troši 19 miliona funti za održavanje konferencije G-20 u vreme ekonomske krize.

Duvajući u pištaljke i uzvikujući "Mrzimo banke", demonstranti su prošlo pored oba doma britanskog parlamenta i pored kancelarija premijera Gordona Brauna u Dauning stritu.

Zbog svetske ekonomske krize i recesije, u Britaniji je broj nezaposlenih prevazišao dva miliona, cene kuća su za samo godinu dana pale za 11 odsto, a industrijska proizvodnja je dostigla svoj najniži nivo od 1981. godine.

"Ovo će biti leto besa za radničku klasu. Od pripadnika radničke klase se očekuje da plate cenu dugova banaka", rekao je jedan od demonstranata.

Generalni sekretar Kongresa trgovinskih sindikata koji uključuje 58 sindikata, Brendan Barber rekao je da su ljudi širom sveta ljuti zbog gubitka poslova, siromaštva i nejednakosti.

Prema procenama policije, u maršu je učestvovalo između 12 i 15.000 ljudi, preneo je Rojters.

Iako su policajci upozorili da je marš pretnja "bez presedana" , organizatori su naglasili da se skup neće pretvoriti u nasilan.

Protesti i u Nemačkoj

I u Berlinu i Frankfurtu okupilo se više desetina hiljada ljudi, a moto demonstracija je bio "Nećemo plaćati vašu krizu".

Demonstracije su pokrenuli sindikati, ekološke grupe i nemačka partija "Levica".

Demonstranti tvrde da se banke moraju smatrati odgovornima za krizu, kao i da se ne sme dopustiti da radnici i svetska sirotinja pate od posledica ekonomske krize.

Na lecima i transparentima demonstranti su pozivali na solidarnost i ekološki održiv globalni ekonomski sistem.

Protesti su danas održani i u gradovima u Francuskoj, Austriji i Švajcarskoj.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.