Izvor: Nezavisne Novine, 10.Mar.2016, 17:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pronađen najstariji fosil bora

LONDON - Fosil najstarijeg bora na svijetu pronađen je u kanadskoj provinciji Nova Skoša /Nova Scotia/.

Nagorjele grančnice stare su oko 140 miliona godina i potiču iz vremena kada su požari zahvatali velika prostranstva.

Borovi danas dominiraju šumama sjeverne hemisfere.

Naučnici smatraju da je evolucija bora oblikovana požarima tokom krete, kada je nivo kiseonika bio mnogo veći nego danas, zbog čega su požari bili česti i jaki. >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine <<

"Borovi su danas dobro adaptirani na vatru", rekao je doktor Hauard Falkon-Lang sa Univerziteta u Londonu, koji je i otkrio fosile.

On je dodao da pronađeni fosili pokazuju da su šumski požari bjesnili ranim borovim šumama i vjerovatno oblikovali evoluciju ovog važnog drveta, prenosi Bi-Bi-Si.

Fosili, odnosno grančice, koje su opisane u časopisu "Geologija", ostale su sačuvane u drvenom ugljenu u sastavu kamenja iz kamenoloma.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.