Prljavi novac spasao banke propasti

Izvor: Vesti-online.com, 08.Sep.2010, 16:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prljavi novac spasao banke propasti

Mafijaši su nestašicu gotovog novca u svetskim bankarskim tokovima, iskoristili da "operu" milijarde prljavih dolara i evra. Londonski "Gardijan" tvrdi da je globalni finansijski sistem u nedavnoj krizi u svetu opstao zahvaljujući gotovom novcu organizovanog kriminala.

"Vodeće svetske banke, kojima je, u sadašnjoj ekonomsko-finansijskoj krizi očajnički bila potrebna gotovina, posegnule su za novcem mafije, pa je veći deo od neverovatnih 352 milijarde dolara profita >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << od trgovine drogom tokom vremena uključen u globalni ekonomski sistem. Prljavi novac je na taj način opran", tvrdi londonski dnevnik.

Iako sve ovo zvuči neverovatno, nastavlja list, to je još krajem prošle godine priznao šef agencije Ujedinjenih nacija koja se bori protiv trgovine drogom i organizovanog kriminala u svetu.

Ogroman deo globalne ekonomije, po nekim proračunima čak petina, otpada na organizovani kriminal - trgovnu oružjem, drogom i ljudima.

Britanski pisac Džon le Kare koga je novinar "Gardijana" posetio u njegovoj kući na Hampstedu, u sevrozapadnom Londonu, ističe da nije pristalica teorija zavere, ali da, uprkos tome, smatra da se pomenuti podaci namerno ne šire u javnost i dodaje da je ta neman sada tako velika da više niko neće moći da je savlada.

"Iza svakog velikog bogatstva stoji veliki zločin", citira novinar "Gardijana" poznatu misao čuvenog francuskog pisca Balzaka, koja je očigledno i sada aktuelna.

Najnovija otkrića londonskog lista potvrđuju da vlade zemalja širom sveta treba da se uhvate u koštac ne samo sa sitnim kriminalcima kako to najčešće čine nego i sa "krupnim ribama", organizovanim kriminalom koji obrće milione, milijarde dolara.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.