Princ Filip je 1953. godine dočekao Tita u Londonu; prisustvovao i njegovoj sahrani

Izvor: B92, 09.Apr.2021, 14:03

Princ Filip je 1953. godine dočekao Tita u Londonu; prisustvovao i njegovoj sahrani

Princ Filip, vojvoda od Edinburga i suprug kraljice Elizabete II, preminuo je, a tokom dugog života imao je prilike i da ugosti, ali i da isprati na večni počinak nekadašnjeg predsednika Jugoslavije, maršala Josipa Broza Tita.

Tito je 1953. godine posetio London, a na početku njegove petodnevne posete dočekali su ga vojvoda od Edinburga, premijer Vinston Čerčil i ministar spoljnih poslova Entoni Iden.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Maršal Tito je u London došao po pozivu britanskog ministra spoljnih poslova kako bi se ojačale veze dveju nacija.

Smrt Josipa Broza Tita, doživotnog predsednika SFR Jugoslavije i Saveza komunista Jugoslavije, 4. maja 1980. godine bio je jedan od najprelomnijih trenutaka u istoriji Jugoslavije. Mnogi istoričari ovaj događaj smatraju za početak raspada Jugoslavije. Njegova sahrana održana je 8. maja 1980. godine.

Prisustvovalo joj je 209 delegacija iz 128 zemalja sveta i zvanično je najposećenija sahrana nekog državnika u istoriji. Među njima je bio i princ Filip. Tito je sahranjen u bivšoj zimskoj bašti svoje rezidencije, u "Kući cveća" i njegov grob je posetilo više od 17 miliona ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

PRINC KOJI JE VOLEO TITA: Filip je prvo ugostio maršala u Londonu, a 27 godina kasnije ga ispratio na večni počinak

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Apr.2021

Tito je 1953. godine posetio London, a na početku njegove petodnevne posete dočekali su ga vojvoda od Edinburga, premijer Vinston Čerčil..Princ Filip, vojvoda od Edinburga i suprug kraljice Elizabete II, preminuo je, a tokom dugog života imao je prilike i da ugosti, ali i da isprati na večni počinak...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.