Princ Čarls i Kamila 16. marta u Srbiji

Izvor: Večernje novosti, 23.Feb.2016, 19:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Princ Čarls i Kamila 16. marta u Srbiji

Britanski princ Čarls sa suprugom Kamilom u martu će posetiti Srbiju u okviru petodnevne turneje po Balkanu, saopšteno je danas u Londonu.Princ od Velsa i vojvotkinja od Kornvola u Beograd će doputovati 16. marta.Zvaničan program će početi polaganjem venaca na Spomen-kosturnicu oslobodilaca Beograda 1915. godine i na Vojnom groblju Komonvelta, u znak sećanja na zajedničke borbe i žrtve vojnika iz Srbije, Velike Britanije i zemalja Komonvelta tokom Prvog svetskog rata, prenela je >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << britanska ambasada.Princ Čarls će zatim posetiti patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja, a potom prisustvovati sastanku verskih lidera iz pravoslavne, katoličke, anglikanske, islamske i jevrejske zajednice.Vojvotkinja od Kornvola će posetiti projekat porodične nege koji podržavaju UNICEF i Fondacija Novak Đoković.Drugog dana posete Srbiji, princ Čarls će posetiti Novi Sad, gde će, kako je prenela britanska ambasada, uživati u lokalnim kulinarskim specijalitetima, umetničkim delima i kulturnom nasleđu. Posetiće Galeriju Matice srpske u kojoj će Britanski savet (British Council) kroz projekat Muving mjuziums (Moving museums) predstaviti rad umetničkih radnika iz Velike Britanije koji zajedno sa kolegama iz regiona Zapadnog Balkana rade na privlačenju nove, mlade publike u muzeje i galerije.Princ će zatim posetiti Manastir Kovilj, u kome je monaška zajednica uključena u organsku proizvodnju različitih proizvoda (poput meda i rakije), ali i program rehabilitacije "Zemlja živih".Vojvotkinja od Kornvola će biti gošća događaja na kome će biti predstavljeni lokalni specijaliteti, a susrešće se i sa proizvođačima hrane i pića iz Velike Britanije koji rade u Srbiji. U čast princa Čarlsa i njegove supruge u Skupštni Srbije biće priređen prijem.Tokom posete regionu od 14. do 19. marta kraljevski par boraviće i u Hrvatskoj, na Kosovu i u Crnoj Gori, gde će, kako je najavljeno, učestvovati u aktivnostima usmerenim ka promovisanju mira, razumevanja, obnavljanja kulturnog nasleđa i osnaživanja položaja mladih u društvu.Ovo je prva poseta princa od Velsa Srbiji od 1978, ali osma regionu.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Princ Čarls i Kamila u martu u Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Feb.2016

Britanski princ Čarls sa suprugom Kamilom u martu će posetiti Srbiju u okviru petodnevne turneje po Balkanu, saopšteno je danas u Londonu...Princ od Velsa i vojvotkinja od Kornvola u Beograd će doputovati 16. marta...Zvaničan program će početi polaganjem venaca na Spomen-kosturnicu oslobodilaca...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.