Presuda suda u Londonu: Bridž nije sport

Izvor: Radio 021, 16.Okt.2015, 10:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Presuda suda u Londonu: Bridž nije sport

Britanski Visoki sud doneo je odluku koja je ražalostila sve ljubitelje "najlepše igre kartama" - bridž nije sport.

Englesko udruženja bridža (EBU) pre mesec dana tužilo je visoko sportsko telo "Sport England", jer je odbilo da njihovu igru klasifikuje kao sport, navodeći da je to "obična kartaška igra" koja ne zahteva nikakvu "fizičku aktivnost".

Sudija Ian Dov potvrdio je opravdanost tog stava, ističući da je "bridž igra kartama". U svom obrazloženju je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << naglasio da sportski savet nije prekršio zakon kada je odbio da ovu igru podvede pod sportsku aktivnost.

Advokati EBU su podsetili sud da je šah priznat kao sport od strane Međunarodnog olimpijskog komiteta, te da su šahovska udruženja i ljubitelji bridža pozvani da se prijave za priznavanje, te učešće na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020.

EBU se već godinama bezuspešno bori da se njihova igra klasifikuje kao sport. Njegovi članovi tvrde da je bridž, poput šaha, "umni sport", te da sama igra ima više fizičke aktivnosti nego, na primer, streljaštvo.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.