Preseli im Pariz i London

Izvor: Glas javnosti, 03.Sep.2009, 10:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preseli im Pariz i London

UŽICE - Radnici i rukovodstvo Fabrike tvrdih metala „Voksal“ iz Užica proveli su se kao bosi po trnju zbog kredita od 300.000 evra, koji su 1983. godine uzeli od Pariskog i Londonskog kluba poverilaca.

Naime, posle dogovora Vlade Srbije, Londonskog i Pariskog kluba o otpisu dela kredita svim srpskim firmama, Užičani su jedini u državi koji su morali >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << da vrate pun iznos kredita.

Obren Rovčanin, direktor „Voksala“, tvrdi da im je time učinjena velika nepravda.

- Zakon nije jednako tretirao nas i druge dužnike! Tražimo da država ispravi tu nepravdu, koja nas je koštala više od pola miliona evra što je dvogodišnji fond plata - kaže Rovčanin.

Blokada računa

On podseća da je kredit od 300.000 evra uzet pre 26 godina preko tadašnjeg „Prvog partizana“, na osnovu dogovora države i dva kluba poverilaca, a garantovala je Vojvođanska banka. Do početka devedesetih rate su uredno vraćane. Kredit je zamrznut kada su Srbiji uvedene sankcije i prekinut platni promet sa poveriocima.

- Na osnovu tužbe Vojvođanske banke, Trgovinski sud u Užicu presudio je 2004. godine da smo dužni da kredit vratimo u celosti, a upravo tada su svi mediji prenosili da je država na pragu sporazuma da krediti koji su uzeti preko dva kluba poverilaca budu otpisani. Sudsko rešenje krajem oktobra 2005. postalo je izvršno, a račun naše firme blokiran - kaže Rovčanin.

Vlada Srbije je, kaže Tovčanin, samo dva meseca kasnije donela uredbu o otpisu dela kredita.

- Krajnjim korisnicima je praktično otpisano 66 ili 62 odsto uzetih kredita. Međutim, i pored te uredbe, naš račun je ostao u blokadi i morali smo da vratimo ceo iznos kredita - navodi Rovčanin.

Ludom radovanje

Direktor „Voksala“ ističe da su se žalili Trgovinskom sudu u Užicu, Višem trgovinskom sudu, Vrhovnom sudu, ali su njihove žalbe odbijene.

- Rekli su nam da u vreme presude Trgovinskog suda pomenuta uredba Vlade Srbije nije postojala. Te presude su možda po pravu, ali nisu po pravdi. Zašto smo mi jedini u Srbiji vratili pun iznos kredita, a svi ostali tek trećinu. Zbog blokade računa tri meseca nismo radili, pretrpeli smo štetu u visini iznosa kredita. U međuvremenu pisali smo vladi, ministarstvima, dolazili su ovde razni političari, obećavali da će nam taj novac vratiti, ali obećanje - ludom radovanje - kaže Rovčanin.

ja nerazumem ovakve clanke ? jos se zale sto moraju da vrate pare koje su pozajmili ? a da je njima neko duzan onda bi ga jurili do groba ! svasta

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.