Izvor: Arte, 08.Sep.2014, 13:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preokreti

MSUB u saradnji sa on line magazinom za savremenu umetnost Supervizuelna poziva na seriju razgovora i prezentacija o umetničkim i kustoskim iskustvima u domenu internacionalnog delovanja u okviru izložbe “Preokreti”, koja je rezultat saradnje MSUB-a i Tejt Moderna iz Londona.

U četvrtak, 11. septembra u 17 časova u Salonu MSUB-a biće organizovan razgovor sa nezavisnim kustosima o iskustvima međunarodne saradnje. Učestvuju: Milica Pekić (urednica i kustoskinja >> Pročitaj celu vest na sajtu Arte << Galerije 12HUB),  Maja Ćirić (nezavisna kustoskinja) i Miroslav Karić (kustos, nezavisna umetnička asocijacija Remont). Razgovor moderira: istoričar umetnosti Ana Bogdanović.

U petak, 12. septembra u 18 časova u Salonu MSUB-a biće održana prezentacija umetnika i razgovor o iskustvima sa rezidencijalnih umetničkih boravaka. Učestvuju: Aleksandrija Ajduković,  Ivana Ivković, Vladimir Nikolić i Slobodan Stošić. Razgovor moderira: istoričar umetnosti Ana Bogdanović.

Prvi par razgovora u Salonu Muzeja savremene umetnosti predstaviće kustose i umetnike, učesnike rezidencija i aktere u internacionalnim projektima, a drugi par razgovora, krajem septembra, promovisaće domaće rezidencijalne boravke /kolonije/ udruženja kao osobene načine organizovanih struktura na lokalnom nivou sa specifičnim ciljem delovanja. Koncepcija programa: Una Popović, kustos izložbe “ Preokreti” i kustos Muzeja savremene umetnosti i Ana Bogdanović, istoričar umetnosti i član uredničkog tima Supervizualne.

Izložbom ”Preokreti” u Salonu Muzeja savremene umetnosti, između ostalog, pokrenuta su razmišljanja o značaju i ulozi umetničkih rezidencijalnih ili studijskih boravaka u drugim sredinama. Čini se da danas više nego ranije internacionalni programi razmene i usavršavanja, istraživačka gostovanja i stipendije za umetnike, kustose, radnike u kulturi predstavljaju važno mesto profesionalnog uključivanja u globalni svet umetnosti i regionalnih mreža umetničke saradnje.

Studijski profesionalni boravci blisko su povezani sa namerom izmeštanja,  podrazumevaju  rad i delovanje unutar osobenog okruženja u određenom vremenskom periodu. Specifični prostorni i vremenski parametri mogu biti kako sputavajući, tako i oslobađajući, kao što i prilike koje oni formiraju za rad u novom kontekstu mogu biti jednako uznemirujuće i suštinski otkrivajuće. Raznovrsno strukturirani programi kratkotrajnih i dužih boravaka postavljaju različite okvire za umetničko, kustosko i istraživačko delovanje, istovremeno se razvijajući i kao zasebno polje prakse u komleksnom domenu savremene umetnosti.

Muzej savremene umetnosti zajedno sa on line magazinom za savremenu umetnost Supervizuelna organizuje seriju razgovora sa akterima savremene umetničke scene u Srbiji koji su sa različitih pozicija aktivni u mreži internacionalne razmene. Posebna pažnja posvećena je diskusiji o različitim modelima umetničkih i istraživačkih rezidencijalnih boravaka, okvirima i uslovima delovanja koji se promovišu, te odnosu koji grade sa korisnicima, umetnicima i istraživačima kojima su posvećeni. Svi razgovori, kao i rezimei prezentacija biće po završetku programa dostupni na sajtu Supervizuelne (www.supervizuelna.com) i sajtu MSUB-a (www.msub.org.rs), sa namerom da se zaokruži moguće poimanje značaja rezidencijalnih boravaka danas.

Izložba "Preokreti" produžena je do 5. oktobra. Možete je pogledati svakim danom, osim utorkom, od 12 do 20 časova u Salonu MSUB u Pariskoj 14. Izložba predstavlja drugi deo saradnje između muzeja Tejt Modern iz Londona i Muzeja savremene umetnosti iz Beograda. Umetnicima Siniši Iliću i Tini Gverović koji su se predstavili na prvoj izložbi u Londonu, na izložbi u Beogradu pridružio se i engleski umetnik Ben Kejn. Više informacija o izložbi na sajtu Muzeja savremene umetnosti http://www.msub.org.rs/otvaranje-izlozbe-preokreti-salon-msub-170714-u-19h.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na Arte...






Povezane vesti

Navikavanje na umetnost

Izvor: SEEcult.org, 09.Sep.2014, 00:41

Remont - nezavisna umetnička asocijacija započinje projekat “Dobre navike / šetnja kroz savremenu umetnost Beograda” tokom kojeg će voditi zainteresovane na odabrane izložbe, uz učešće umetnika ili kustosa...Projekat “Dobre navike” biće realizovan do kraja godine jednom mesečno (vikendom),...

Nastavak na SEEcult.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Arte. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Arte. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.