Preminuo autor pesama za Dizni

Izvor: B92, 06.Mar.2012, 21:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo autor pesama za "Dizni"

Američki kompozitor Robert Šerman, autor mnogih pesama za ostvarenja iz Diznijeve "fabrike snova", preminuo je juče, 5.marta u Londonu u 86. godini.

Među njegovim najpoznatijim delima su svakako pesma "Supercalifragilisticexpialidocius" iz filma "Meri Popins" i tema za Diznilend "It's a Small World (After All)".

Šerman je radio u duetu sa bratom Ričardom s kojim je napisao veliki broj pesama za decu omiljene filmove i crtaće poput "Čiti Čiti Beng Beng", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "Tom Sojer", "Haklberi Fin", "Mačke iz visokog društva", "Snupi se vraća kući", "Avanture Vini Pua" i "Knjiga o džugli".

Za muziku u filmu "Meri Popins" Šerman je 1965. godine nagrađen sa dva Oskara i Gremijem.

Nekoliko njegovih pesama dospelo je i na Bilbordovu listu hitova poput "You're Sixteen" u izvođenju Džonija Barneta i "Let's Get Together" koju je Hejli Mils pevala u filmu "Zamka za roditelje".

Braća Šerman su 1976. dobili zvezdu na Bulevaru slavnih u Holivudu, a u Hol slavnih kompozitora i tekstopisaca uvršteni su 2005. godine. Tri godine kasnije, uručena im je Nacionalna medalja za umetnost, najviše američko priznanje na polju umetnosti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.