Izvor: Danas, 11.Jun.2015, 21:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo Kristofer LI

London - Glumac Kristofer Li preminuo je u nedelju u 93. godini u bolnici u Londonu. Vest o smrti slavnog dramskog umetnika stigla je nekoliko dana kasnije do javnosti zbog želje njegove udovice da prvo obavesti članove porodice. Li je bio u bolnici zbog problema sa respiratornim organima i srcem.

Čuveni Drakula i Saruman filmsku karijeru započeo je 1947. u gotičkoj romansi "Corridor of Mirrors", ali je svetsku >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << slavu stekao tek 50-ih godina. Prvu ulogu za studio Hamer za koji je snimio 20 filmova bila je u filmu "Frankenštajnova kletva", a najpoznatija, svakako, Drakula.

"Nisam bio zadovoljan tom ulogom. Nisu mi dali ništa da radim. Molio sam ih da mi dozvole barem da izgovorim neke od replika koje je Brem Stoker napisao. Povremeno sam uspeo neku od njih da provučem. Na kraju sam čak odustao od igranja Drakule zbog čega je nastao pakao", kazao je u jednom intervju glumac.

Horor je ostao njegov omiljeni žanr dugo godina, a igrao je i negativca u filmovima u Bondu ("Čovek sa zlatnim pištoljem"), a odbijanje uloge u ostvarenju "Noć veštica" smatrao je za svoju najveću grešku u karijeri. Iako je s godinama postajao pomalo zaboravljen glumac, u svet kinematografije vratio se na velika vrata igrajući Sarumana u "Gospodaru prstenova". Novi milenijum doneo mu je i uloge u serijalu "Zvezdani ratovi", ali i ostvarenjima Tima Bartona ("Uspavana dolina", "Čarli i fabrika čokolade", "Alisa u zemlji čuda"...).

Pored glume, LI je bio i talentovani pevač. Učestvovao je na nekoliko saundtreka za filmove ("Čovek od pruća"), a album "Charlemagne: By the Sword and the Cross" objavio je 2010. godine. Njegova prva samostalna ploča donela mu je i nekoliko nagrada hevi metal zajednice. Proglašen je za najstarijeg izvođača na Bilbordovoj listi, kada je njegova verzija božićnog hita "Jingle Bells" pod nazivom "Jingle Hell" stigla do 22. mesta pre dve godine.

Poslednji film u kojem je igrao je "Anđeli u Noting hilu" koji se još uvek nije pojavio u bioskopima

"Za mene snimanje filmova nikada nije bio samo posao, već život sam. Imao sam i druga interesovanja izvan glume, da pevam, pišem knjige, na primer, ali gluma me tera dalje. To je ono čime se bavim, to daje mom životu smisao", izjavio je 2013. godine.

Britanska kraljica proglasila ga je vitezom 2009. godine. Bio je oženjen više od 50 godina.

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.