Izvor: Nezavisne Novine, 19.Okt.2017, 07:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstavljena "zebra" budućnosti

Prototip pametnog pješačkog prelaza predstavljen je u Londonu.

Kako njegovi dizajneri tvrde, ova pametna "zebra" je uočljivija od obične.

Dizajaneri tvrde da će se s ovim pješačkim prelazom povećati bezbjednost pješaka u saobraćaju.

Pored sim led svjetlosnih izvora, koristi kompjuter i kamere, tako da u realnom vremenu može da mijenja horizonatlnu signalizaciju na kolovozu, u zavisnosti od toga da li se ispred mjesta za prelaz ulice nalazi >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << pješak ili ne.

Kada sistem procijeni da je bezbjedno preći ulicu, na kolovozu će se od svjetlom formirati privremena zebra, a ispred samog pješačkog pojaviće se zelena svjetlosna traka koja označava da pješaci mogu da zakorače na put.

Tehnologija je u stanju da prepozna različite vrste prevoznih sredstava, poput bicikala, pa se za njih na putu aktivira posebna svjetlosna signalizacija. U slučaju da pješak ili dijete iznenada istrče na ulicu, pojaviće se upozoravajuće crveno svjetlo na kolovozu, kao opomena kako samom pješaku, tako i vozačima,

Pametna signalizacija umjesto klasične farbe na putu ima još jednu prednost  uočljivija je u noćnim i uslovima smanjene vidljivosti.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.