Pred cenom kafe je decenija rasta

Izvor: Vostok.rs, 10.Feb.2013, 20:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pred cenom kafe je decenija rasta

10.02.2013. -

Kafa će drastično poskupeti. U narednih desetak godina cene na ovaj proizvod će uzleteti, - to su prognoze eksperata. Loš prinos najpopularnije sorte Robusta i porast potražnje na tržištima u razvoju izazvaće ogroman deficit. Rusi takođe treba da budu spremni da će espreso već od ove godine poskupeti za 5 rubalja. Fjučersi na kafu na berzi u Londonu nedavno su porasli gotovo na jedan procenat. Analitičari tržišta smatraju, da će cena na napitak koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << zauzima drugo mesto prema popularnosti u svetu imati stabilan porast u narednih 10 godina. Za to ima nekoliko razloga.

Komentariše generalni direktor asocijacije „Rosčajkofe“ Ramaz Čanturija.

- Obim potrošnje kafe u svetu narednih godina biće u porastu. Već na današnji dan, prema rezultatima prošlogodišnje sezone, postoji deficit kafe od oko 6 miliona vreća. Tokom narednih godina pratiće se nastavak porasta potražnje u okviru 2-3% godišnje. Ovaj porast je u vezi sa porastom stanovništva i životnog standarda u gustonaseljenim regionima sveta, jugoistočnoj Aziji i zemljama Južne Amerike.

U Rusiji, koja spada u tržišta u razvoju, potrošnja kafe na jednog stanovnika iznosi oko 1,5 kilogram godišnje. Radi upoređenja, u Evropi je ovaj pokazatelj nekoliko puta veći. Međutim šoljica kapućino ili late je tamo jeftinija nego u Moskvi. Suština je u sistemu formiranja cena, - objašnjava Ramaz Čanturija.

- Ukoliko je reč o ceni kafe u javnim mestima, to njen porast tokom godine, a u to ne sumnjam, - biće izazvan makroekonomskim okolnostima, promenama u prometu predmetnih mesta javne ishrane. To mogu biti i porasti tarifa, plata, inflacija.

Osim toga, za dve godine ističe važnost prelaznog perioda u okviru ulazka Rusije u Svetsku trgovinsku organizaciju. To znači, da će se carina na uvoz mlevene kafe, kafe u zrnu ili instant kafe smanjiti za 2,5%. Tada će se na unutrašnjem tržištu pojaviti jeftiniji proizvod iz Brazila ili Vjetnama. Međutim ne treba sve posmatrati tako crno, kažu eksperti. Dinamika cena na kafu u zrnu ne zavisi samo od potražnje, nego i prinosa konkretne sorte. Tim pre, što se ove godine cene na sirovine nalaze pri dnu, daje objašnjenje analitičar agencije „Investkafe“ Darja Pičugina.

- Sada se beleži pad cena na kafu. Konkretno na Arabiku. Razlog su veliki prošlogodišnji prinosi u Brazilu. Iduće godine se takođe očekuju dobri prinosi. Što se tiče Robusta, ova sorta danas nije u najboljoj poziciji. Prema očekivanjima prinos ove godine biće manji. A potražnja na Robusto je upravo veća, jer je jeftiniji.

U Rusiji, uostalom i u drugim zemljama u razvoju, u porastu je kultura konzumacije skupljih sorti. To znači da će se struktura potražnje menjati. Neki eksperti prognoziraju znatan deficit kafe pred kraj decenije. Međutim svoju korekciju uvek mogu izvršiti vremenski uslovi. Jer nagađanja o tome kakvi će prinosi biti za 3 ili 5 godina su isto što i gledanje u šolju sa talogom od te iste kafe.

Pavel Orlov,

Izvor: Glas Rusije, foto: SXC.hu    
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U narednim godinama ozbiljno poskupljenje kafe

Izvor: Capital.ba, 11.Feb.2013, 11:43

LONDON/MOSKVA, U narednih desetak godina kafa će drastično poskupjeti – loš prinos najpopularnije sorte „robusta“ i porast potražnje na tržištima u razvoju izazvaće ogroman deficit, tvrde stručnjaci. „Fjučersi“ na kafu ..

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.