Povratniku najviše nagrada Bafta

Izvor: Danas, 17.Feb.2016, 12:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Povratniku" najviše nagrada Bafta

London - Američko ostvarenje "Povratnik" osvojilo je na ceremoniji u Londonu čak pet nagrade Britanske akademije filmske i televizijske umetnosti, uključujući i priznanje za najbolji film. Leonardo Dikaprio nagrađen je za najboljeg glumca, Alehandro Gonsales Injaritu za najboljeg reditelja, a priznanje je pripalo i direktoru fotografije "Povratnika" Emanuelu Lubeckom. Film je nagrađen i za najbolji zvuk.

Čak >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << četiri nagrade Bafta, doduše u manje popularnim kategorijama, pripale su filmu "Pobesneli Maks: Autoput besa" (najbolji kostim, šminka, montaža i scenografija). Najbolju glavnu žensku ulogu ostvarila je glumica Bri Larson za film "Soba", dok je u kategoriji najbolje sporedne uloge trijumfovala Kejt Vinslet za film "Stiv DŽobs". Najbolja muška sporedna uloga otišla je Marku Rajlensu za ulogu sovjetskog agenta u trileru Stivena Spilberga "Most špijuna", dok je zvezdu u usponu mladi crni glumac DŽon Bojega, koji je imao zapaženo ostvarenje u filmu "Ratovi zvezda - Buđenje sile".

Najbolji originalni scenario ima film "Pod lupom", a najbolji adaptirani "Opklada veka". Irska emigrantska saga "Bruklin" proglašen je za najbolji britanski film, a za najbolji film na stranom jeziku argentinsko-španski "Divlje priče". Među animiranim filmovima, prema mišljenju članova Britanske akademije, najbolji je "U mojoj glavi", dok je "Ejmi" najbolji dokumentarac. Bafta za najbolju originalnu muziku dodeljena je slavnom kompozitoru Eniju Morikoneu za Tarantinov film "Podlih osam".

Smatra se da su britanske filmske nagrade dobar predznak uspeha na nagradama Američke akademije. Ceremonija dodele oskara zakazana je za 28. februar u Los Anđelesu.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.