Poslednja bitka Džulijana Asanža

Izvor: B92, 20.Feb.2024, 09:25

Poslednja bitka Džulijana Asanža

Nakon 13 godina borbe s vlastima i sudskih procesa u Engleskoj, osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž danas je ponovo izašao pred sud u Londonu.

To je, kako se smatra, njegova poslednja pravna bitka i prilika da se spreči ekstradicija u SAD gde je optužen za špijunažu.

Američko tužilaštvo želi da se Asanžu (52) sudi u Americi ukupno po 18 tačaka u dve optužnice podignute zbog objavljivanja velikog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << broja poverljivih američkih vojnih i diplomatskih dokumenata na Vikiliksu, prenosi Rojters.

Pred londonskim Vrhovnim sudom danas je počelo dvodnevno saslušanje povodom poslednje moguće žalbe osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža na odluku o izručenju Sjedinjenim Američkim Državama.

Asanž, koji se od 2019. godine nalazi u britanskom zatvoru, danas se nije pojavio pred sudom zbog bolesti, prenosi BBC.

Stotine Asanžovih pristalica okupile su se ispred zgrade suda noseći natpise sa sloganima podrške.

Supruga Džulijana Asanža, Stela ponovila je da on neće preživeti ako bude izručen iz Velike Britanije u SAD, dodajući da današnje saslušanje po njegovoj žalbi sudu može biti i poslednja šansa za njega.

Ona je za radio BBC rekla da nema mogućnosti za dalje žalbe ako Vrhovni sud u Londonu odbije žalbu Asanža na odluku o izručenju SAD, dodajući da preostaje eventualno poslednja mogućnost da se obrate Evropskom sudu za ljudska prava.

''Ovo saslušanje će zapravo odrediti da li će on živeti ili umreti'', rekla je Stela Asanž i dodala da je on fizički i psihički izuzetno slab.

Asanžov portal Vikiliks se proslavio 2010. godine kada je objavio video-snimak američke vojske kako u napadu helikopterima "Apač" u Bagdadu 2007. godine ginu desetine ljudi, medju kojima i dva novinara Rojtersa.

Nakon toga objavljene su hiljade tajnih poverljivih dokumenata i diplomatskih izveštaja u kojima SAD kritikuju svetske vodje, od ruskoga predsednika Vladimira Putina do članova saudijske kraljevske porodice.

Asanž se u SAD tereti za špijunažu po 17 tačaka, plus za krivično delo zloupotrebe informacione tehnologije, a ako bude osudjen mogao bi da dobije i do 175 godina zatvora.

Asanž i njegove pristalice ukazuju da ga štiti Prvi amandman američkog ustava koji garantuje slobodu izražavanja i tvrde da je on postupao kao novinar koji je razotkrivao pogrešne poteze američke vojske.

Američke vlasti tvrde da su informacije koje su procurile životno ugrozile njihove agente i ukazuju da za takav zločin nema opravdanja.

Brojne pristalice Asanža smatraju ga herojem borbe protiv establišmenta i novinarom koji je na udaru vlasti zbog razotkrivanja kriminalnih radnji i navodnih ratnih zločina koje su počinili pripadnici američkih bezbednosnih službi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.