Portret Fransisa Bejkona prodat za 51 milion evra

Izvor: Blic, 14.Feb.2014, 13:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Portret Fransisa Bejkona prodat za 51 milion evra

Portret Fransisa Bejkona, na kome je prikazan njegov ljubavnik Džordž Dajer, prodat je u za više od 42 miliona funti (51 milion evra) u aukcijskoj kući Kristi u Londonu. Ova prodaja predstavlja evropski rekord za tu kuću. Potret Džordža Dajera kako govori

Delo "Portret Džordža Dajera kako govori", koje je Bejkon naslikao kada je bio na vrhuncu karijere bilo je prvi put izloženo 1966, kada je i naslikano, u Parizu.

Slika je ponovo bila u francuskoj prestonici >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pet godina kasnije povodom retrospektive ovog britanskog slikara u Gran Paleu. Izložba je otvorena dva dana posle samoubistva Džordža Dajera.

Bejkonov triptih "Tri studije Lusijana Frojda" prodat je prošle godine na aukciji u Njujorku za 142,4 miliona dolara, što je bio svetski rekord za umetničko delo prodato na aukciji, takođe u aukcijskoj kući Kristi.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.