Poremećaj sna, pad samopouzdanja i ostali uticaji društvenih mreža

Izvor: B92, 10.Jan.2019, 09:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poremećaj sna, pad samopouzdanja i ostali uticaji društvenih mreža

Društvene mreže i njihov uticaj na mlade ljude, pogotovo na devojke, česta su tema u današenje vreme. Nedavno su u Londonu objavljeni rezultati istraživanja o povezanosti depresije kod tinejdžerki sa korišćenjem društvenih mreža.

Izgleda, međutim, da ni u Srbiji nije ništa bolja situacija. Tinejdžerke imaju dvostruko veću šansu pojave simptoma depresije povezanih sa korišćenjem društvenih mreža nego >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dečaci.

To se najčešće dešava zbog onlajn zlostavljanja, poremećaja spavanja, kao i nezadovoljstva svojim telom i pada samopouzdanja, pokazali su rezultati istraživanja u Velikoj Britaniji.

Istraživali su analizirali podatke o gotovo 11.000 mladih ljudi u toj zemlji i došli do zaključka da su četrnaestogodišnje devojčice (naj)češći korisnici društvenih mreža. Dve petine njih društvene mreže koristi više od tri sata na dan, dok isto čini jedna petina dečaka.

I u Srbiji smo danas uglavnom svi na društvenim mrežama, što je bio razgovora u emisiji 150 minuta Prve televizije, u kome su učestvovali direktorka modne agencije Models Inc. Danijela Dimitrovska, socijalni psiholog Vesna Tomić i glumac Stefan Buzurović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.