Popović: Ivković je heroj

Izvor: Politika, 10.Avg.2012, 23:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Popović: Ivković je heroj

Prijem u NBA kući okupio mnoge poznate ličnosti svetske koašrke. – Dejvid Štern, komesar NBA, u razgovoru sa Divcem: „Nekada je bilo veliko iznenađenje ako vaša zemlja ne pobedi”

London – Slobodno veče između četvrtfinala i polufinala košarkaškog turnira obeležio je prijem u NBA kući na Kovent gardenu na kome je predstavnik Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << bio, ko drugi,do – Vlade Divac.

Zvanice su se okupile negde oko pola devet, taman da popiju „piće dobrodošlice” i ispozdravljaju se pre nego što je počo događaj večeri – trka na 200 metara, koja je mogla da se prati na ekranu veličine prosečnog zida srpske dnevne sobe.

Desetak minuta pred početak atletske poslastice u kući se pojavila se najvažnija ličnost NBA košarke. Ako ste pomislili na Džejmsa ili Brajanta, grdno ste se prevarili. Reč je o Dejvidu Šternu čoveku koji je NBA učinio najboljom svetskom sportskom kompanijom. Kad je ušao prvo se zaustavio da popriča sa Divcem  i bogami zadržao sve dok sprinteri nisu bili u startnom bloku.

Priča nije bila kurtoazna, Štern se iskreno interesovao za dešavanja u srpskoj košarci.

– Nekada je bilo veliko iznenađenje ako vaša zemlja ne pobedi – rekao je Štern između ostalog.

Potom je pokazao i da ima više podataka o učinku naših mlađih kategorija od mnogih košarkaških radnika koji direktno od toga žive, pa zatražio od Divca dodatne informacije o stanju u srpskoj kraljici igara.

- Rekao mi je da će morati da uvede pravilo „Divac”, jer su po njegovom mišljenju igrači počeli da preteruju sa flopingom.

Kućom je dvadesetak sekundi vladala potpuna tišina, pogađate svi su gotovo bez daha pratili još jedan grom sa Jamajke. A onda osmesi, komentari, susreti starih prijatelja. Jedan od takvih bio je i Divčev sa Gregom Popovićem.

– Kako je Duda? – bilo je prvo pitanje trenera San Antonija. – Ponovo je superheroj. Biti prvak Evrope, potom osvojiti i prvenstvo sa Olimpijakosom je istinski podvig. Razmenjivali smo mejlove u predvečerje fajnal fora Evrolige, dobro pamtim njegove reči „Greg moglo bi da bude vrlo teško, opet, moglo bi i da ne bude problema” – posle čega mu se osmeh razvukao preko lica.

Poziv da bodri Srbiju na polufinalu vaterpola zaintrigirao je višestrukog prvaka NBA lige. Ranije zakazane obaveze sa prijateljima iz Rusije bile su neprelazna prepreka, finale je bilo rezervna opcija, ali je otpala i ta ideja jer su završne predstave u sva tri timska sporta (košarka, vaterpolo, rukomet) zakazane za nedelju u isto vreme – 16 časova.

I Robert Ori, strelac čuvene „trojke” koja je Sakramento odvojila od NBA finala, juče se srdačno pozdravio sa Divcem, od kog se tada odbila lopta ka njemu.

– Znate li da je tih dana Ori bio državni neprijatelj broj jedan u Srbiji? - upitali smo Dejvida Oldridža, čuvenog komentatora „ESPN” televizije.

– Znam, kako ne bih znao. Valjda mu je sada oprošteno? - upitao je Oldridž.

– Sećanja blede, emocije nisu više toliko snažne, ali mu to nije zaboravljeno. Polovina zemlje nije spavala zbog tih utakmica i on je baš našao u rano jutro da pogodi trojku – glasio je odgovor koji je do suza zasmejao „američkog Šarenca”.

Pre odlaska sa prijema došlo je do još jednog susreta Šterna i Divca. Pred ekranom sa Tviter porukama vezanim za NBA, njih dvojica i vlasnik Filadelfije desetak minuta su se zadržali u priči, koju nije bilo pristojno slušati.

Predrag Sarić

objavljeno: 11.08.2012
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.