Izvor: NoviMagazin.rs, 24.Jan.2020, 21:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pompeo naredne nedelje u Londonu i Kijevu

Šef američke diplomatije Majk Pompeo naredne nedelje će posetiti Veliku Britaniju uoči Bregzita i Ukrajinu usred procesa opoziva američkog predsednika Donalda Trampa pokrenutog upravo zbog ukrajinske afere.

Pompeo u sredu stiže u London gde će britanskom premijeru Borisu Džonsonu ponovo potvrditi "specijalne američko-britanske veze" i razgovaraće o produbljenju trgovinskih veza nakon što Velika Britanija izađe iz članstva u Evropskoj uniji (EU), saopštio >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << je Stejt department.

Tramp podržava Bregzit a britanskom premijeru je ranije obećao "ogroman" i "veličanstven" bilateralni trgovinski sporazum.

Pompeo posle Londona putuje u Kijev gde će ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom ponoviti "američku podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine", navodi se u saopštenju.

Ta poseta je bila predviđena početkom januara ali je odložena zbog tadašnjih tenzija na Bliskom istoku.

Pompeo će boraviti u Kijevu 30. i 31. januara usred procesa opoziva američkog predsednika. Tramp je optužen da je vršio pritisak na Ukrajinu kako bi sprovela istragu protiv njegovog političkog protivnika, bivšeg potpredsednika Džoa Bajdena, kao i da je ometao Kongres u istrazi o tom slučaju.

Američki ministar će potom, 1. februara, posetiti Minsk gde će se sastati sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom.

Pompeo će još posetiti Kazahstan i Uzbekistan.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.